Unele banci din Romania si-ar putea inchide din sucursale in 2009
Data publicarii: 13-11-2008 | Finante-BanciUnele banci din Romania ar putea inchide din sucursalele din orasele mici anul viitor, pe fondul crizei financiare internationale, ce ar putea aduce insa si cresterea interesului pentru achizitii, OTP Bank vizand, in acest sens, 5 sau 6 banci, a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"In ultimul an, au fost deschise multe unitati, ce au necesitat costuri foarte ridicate. Bancile vor trebui sa taie din costuri, iar in aceste conditii, vad unitati inchise, mai ales in orasele mici. Este imposibil ca intr-un oras cu 10.000 de locuitori sa existe cinci sau sase banci", a spus Diosi.
O retea mare reprezinta, in opinia presedintelui OTP Bank, "un imens risc operational" asumat de banca respectiva.
El a mentionat ca, pentru a fi profitabila, o unitate necesita "aproximativ 1.500 de clienti pe partea de retail, intre 100 si 200 pe segmentul de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si 5-6 angajati".
Cu toate acestea, OTP Bank Romania nu intentioneaza sa isi reduca reteaua de unitati, insa banca are in plan sa deschida cel mult doua sucursale in 2009, bazandu-se pe stabilitate, a mai spus Diosi.
Totodata, bancile romanesti vor fi nevoite anul urmator sa isi reduca o parte din costuri, crede presedintele OTP Bank Romania. "Probabil vom renunta la unele cheltuieli legate de marketing, consultanta sau calatorii", a spus Diosi.
Pe de alta parte, 2009 ar putea aduce unele achizitii pe piata bancara din Romania, a mai spus presedintele OTP.
"Nu as exclude unele achizitii. Suntem interesati de cinci sau sase banci, cu un profil asemanator OTP Bank. In momentul in care cumperi o banca, trebuie sa iei insa in considerare ca vei cumpara si finantarea necesara bancii respective", a mai spus Diosi.
In opinia sa, anul 2007 a fost "un moment prielnic pentru achizitiile unor banci care acum sunt de vanzare".
Referitor la impactul crizei financiare internationale asupra sistemului bancar romanesc, Diosi a precizat ca "avem un avantaj fata de alte tari pentru ca avem fonduri europene, insa intrebarea este daca bancile vor avea acces la aceste fonduri".
Cu toate acestea, in contextul turbulentelor financiare, presedintele OTP considera ca "bancile vor trebuie sa se uite de trei ori inainte sa bage banii in ceva in 2009".
In opinia lui Diosi, criza de incredere prezenta pe piata interbancara a fost depasita prin interventia bancii centrale, motiv pentru care nu este nevoie in prezent de un fond de garantare pe piata interbancara.
"Cred ca a fost o criza de incredere, corelata cu una de lichiditate. Bancile nu au mai fost la fel de active, dar dupa interventia BNR, vedem o crestere a increderii", a mentionat presedintele OTP Bank.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani