Unele banci din Romania si-ar putea inchide din sucursale in 2009
Data publicarii: 13-11-2008 | Finante-BanciUnele banci din Romania ar putea inchide din sucursalele din orasele mici anul viitor, pe fondul crizei financiare internationale, ce ar putea aduce insa si cresterea interesului pentru achizitii, OTP Bank vizand, in acest sens, 5 sau 6 banci, a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.
"In ultimul an, au fost deschise multe unitati, ce au necesitat costuri foarte ridicate. Bancile vor trebui sa taie din costuri, iar in aceste conditii, vad unitati inchise, mai ales in orasele mici. Este imposibil ca intr-un oras cu 10.000 de locuitori sa existe cinci sau sase banci", a spus Diosi.
O retea mare reprezinta, in opinia presedintelui OTP Bank, "un imens risc operational" asumat de banca respectiva.
El a mentionat ca, pentru a fi profitabila, o unitate necesita "aproximativ 1.500 de clienti pe partea de retail, intre 100 si 200 pe segmentul de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si 5-6 angajati".
Cu toate acestea, OTP Bank Romania nu intentioneaza sa isi reduca reteaua de unitati, insa banca are in plan sa deschida cel mult doua sucursale in 2009, bazandu-se pe stabilitate, a mai spus Diosi.
Totodata, bancile romanesti vor fi nevoite anul urmator sa isi reduca o parte din costuri, crede presedintele OTP Bank Romania. "Probabil vom renunta la unele cheltuieli legate de marketing, consultanta sau calatorii", a spus Diosi.
Pe de alta parte, 2009 ar putea aduce unele achizitii pe piata bancara din Romania, a mai spus presedintele OTP.
"Nu as exclude unele achizitii. Suntem interesati de cinci sau sase banci, cu un profil asemanator OTP Bank. In momentul in care cumperi o banca, trebuie sa iei insa in considerare ca vei cumpara si finantarea necesara bancii respective", a mai spus Diosi.
In opinia sa, anul 2007 a fost "un moment prielnic pentru achizitiile unor banci care acum sunt de vanzare".
Referitor la impactul crizei financiare internationale asupra sistemului bancar romanesc, Diosi a precizat ca "avem un avantaj fata de alte tari pentru ca avem fonduri europene, insa intrebarea este daca bancile vor avea acces la aceste fonduri".
Cu toate acestea, in contextul turbulentelor financiare, presedintele OTP considera ca "bancile vor trebuie sa se uite de trei ori inainte sa bage banii in ceva in 2009".
In opinia lui Diosi, criza de incredere prezenta pe piata interbancara a fost depasita prin interventia bancii centrale, motiv pentru care nu este nevoie in prezent de un fond de garantare pe piata interbancara.
"Cred ca a fost o criza de incredere, corelata cu una de lichiditate. Bancile nu au mai fost la fel de active, dar dupa interventia BNR, vedem o crestere a increderii", a mentionat presedintele OTP Bank.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii