OTP Bank Romania nu va renunta la creditul in franci elvetieni
Data publicarii: 13-11-2008 | Finante-BanciOTP Bank Romania va continua sa dea imprumuturi in franci elvetieni si mizeaza pe o normalizare, in viitor, a costului acestui tip de credit, dupa ce dobanzile ridicate l-au scumpit la un nivel apropiat de cel la creditele in alte valute, a spus presedintele bancii, Laszlo Diosi.
"Este posibil ca aceste credite sa nu revina la aceleasi costuri ca inainte, dar isi vor reduce costurile si de aceea nu le scoatem din portofoliu. Creditarea in franci elvetieni cred ca va ajunge iar aproape de normalitate", a declarat Diosi.
El a adaugat ca moneda americana si francul elvetian sunt "monede corelate in proportie de 98%".
OTP Bank a fost prima banca ce a introdus creditele in franci elvetieni in Romania, in 2005.
Diosi a precizat ca astfel de monede, "de refugiu", nu isi vor pierde din valoare, motiv pentru care creditele in dolari si franci elvetieni au devenit mai scumpe.
Pe de alta parte, presedintele OTP Bank sustine ca "banca centrala are dreptate sa incurajeze creditele in lei, insa daca luam in calcul aderarea la zona euro, nu are sens ca imprumuturile ipotecare sa fie in alta moneda decat euro".
Totodata, Diosi sustine ca segmentul de internet banking al OTP Bank este in dezvoltare, "aproximativ 60-70% din operatiuni realizandu-se in acest mod".
Referitor la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 20% la 18%, Diosi a mai spus ca decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) reprezinta pentru OTP Bank o suma "intre 10 si 20 de milioane de lei in plus".
Presedintele OTP Bank a mentionat, miercuri, ca banca a trecut pe profit in trimestrul al treilea al acestui an si estimeaza ca va inregistra profit pe intreg anul 2008.
Banca-mama din Ungaria a OTP Bank Romania a anuntat, in octombrie, ca va inaspri conditiile de creditare ca urmare a crizei financiare mondiale si a tendintei economice nefavorabile.
Totodata, unele banci de pe piata romaneasca au retras din oferta creditele in franci elvetieni.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus, la finalul lui octombrie, ca transferul dobanzilor mari de pe piata interbancara asupra costului creditelor pentru populatie a afectat creditul in valuta.
"Primul defunct al acestei disfunctionalitati este creditul in franci elvetieni, iar urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta", a spus Isarescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii