Nu trageti in banci!

Data publicarii: 12-11-2008 | Finante-Banci

Credinta populara este ca bancile dau credite cu propriii lor bani, ca sunt un fel de zarafi moderni care multiplica banii jecmanindu-i pe cei care ii imprumuta, noteaza Dan Pascariu, presedintele CA al UniCredit Tiriac Bank, citat de Ziarul Financiar. Putini se gandesc la faptul ca bancile indeplinesc o functie extrem de utila, aceea de a prelua resursele financiare temporar disponibile in economie si de a le aloca acolo unde este temporar nevoie.

Si-a imaginat cineva cum ar putea functiona o economie fara banci? Si-a imaginat oare blogger-ul care, deunazi, ii indemna pe deponenti sa-si retraga toti banii din banci daca, in absenta acestor bani firmele si-ar mai putea plati angajatii si furnizorii sau daca oamenii de rand si-ar mai putea cumpara bunuri de consum sau case in rate? Sunt convins ca nu.

In dezbaterea publica din ultimul timp, atat opinia publica, cat si BNR tind sa ia doar partea debitorilor, ignorandu-i pe deponenti, adica prima veriga care face posibil procesul de intermediere. Or, in absenta increderii in banci deponentii nu-si vor depune banii sau ii vor retrage pe cei existenti, facand imposibila functia de intermediere. Pe alocuri criticile sunt bine-venite. Bancile au partea lor de vina prin scaderea uneori a calittaii in favoarea cantitatii si prin inadecvarea in comunicare.

Bancile nu sunt si nu trebuie privite ca pe un rau necesar. Dimpotriva, ele indeplinesc o functie de utilitate publica si, ca atare, increderea in sistem este un bun al tuturor, nu numai al bancilor, dar si al supraveghetorului pietei si al creditorilor si debitorilor bancii, al autoritatilor politice. As indrazni sa spun ca este un bun de interes national si care priveste siguranta nationala.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: