Nu trageti in banci!
Data publicarii: 12-11-2008 | Finante-BanciCredinta populara este ca bancile dau credite cu propriii lor bani, ca sunt un fel de zarafi moderni care multiplica banii jecmanindu-i pe cei care ii imprumuta, noteaza Dan Pascariu, presedintele CA al UniCredit Tiriac Bank, citat de Ziarul Financiar. Putini se gandesc la faptul ca bancile indeplinesc o functie extrem de utila, aceea de a prelua resursele financiare temporar disponibile in economie si de a le aloca acolo unde este temporar nevoie.
Si-a imaginat cineva cum ar putea functiona o economie fara banci? Si-a imaginat oare blogger-ul care, deunazi, ii indemna pe deponenti sa-si retraga toti banii din banci daca, in absenta acestor bani firmele si-ar mai putea plati angajatii si furnizorii sau daca oamenii de rand si-ar mai putea cumpara bunuri de consum sau case in rate? Sunt convins ca nu.
In dezbaterea publica din ultimul timp, atat opinia publica, cat si BNR tind sa ia doar partea debitorilor, ignorandu-i pe deponenti, adica prima veriga care face posibil procesul de intermediere. Or, in absenta increderii in banci deponentii nu-si vor depune banii sau ii vor retrage pe cei existenti, facand imposibila functia de intermediere. Pe alocuri criticile sunt bine-venite. Bancile au partea lor de vina prin scaderea uneori a calittaii in favoarea cantitatii si prin inadecvarea in comunicare.
Bancile nu sunt si nu trebuie privite ca pe un rau necesar. Dimpotriva, ele indeplinesc o functie de utilitate publica si, ca atare, increderea in sistem este un bun al tuturor, nu numai al bancilor, dar si al supraveghetorului pietei si al creditorilor si debitorilor bancii, al autoritatilor politice. As indrazni sa spun ca este un bun de interes national si care priveste siguranta nationala.
Integral in Ziarul Financiar
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice