Mafia italiana nu are de suferit din cauza crizei financiare mondiale
Data publicarii: 12-11-2008 | InternationalCriza economica mondiala nu va avea consecinte asupra mafiei italiene, a carei cifra de afaceri a depasit-o in 2008 pe cea a tuturor companiilor italiene, potrivit unui raport publicat de asociatia italiana a intreprinzatorilor, Confesercenti, citata de AFP.
Mafia reprezinta "un holding mare, a carui cifra de afaceri atinge 130 de miliarde de euro, iar profitul sau ajunge la 70 de miliarde de euro", potrivit raportului Confesercenti, asociatie din care fac parte aproximativ 270.000 de intreprinzatori, comercianti specializati in turism si servicii.
"Spre deosebire de alte intreprinderi, mafia nu are de suferit din cauza crizei economice si financiare internationale", subliniaza Confesercenti.
"Criza face mafia si mai periculoasa", a declarat presedintele asociatiei, Marco Venturi, cu ocazia prezentarii raportului, avertizand asupra faptului ca "mafia risca sa profite de slabiciunile (intreprinderilor - n.red.) si de incertitudinile economiei, pentru a-si consolida pozitiile".
"Marea capacitate financiara de care dispune ii permite sa intre pe noi sectoare de piata, sa profite de criza de lichiditati, sa faca achizitii imobiliare si de intreprinderi", continua raportul.
Principalele surse de venit al mafiei sunt traficul de droguri (59 de miliarde de euro), extorcari (noua miliarde de euro) si camata (12,6 miliarde de euro), urmate de traficul de arme (5,8 miliarde de euro), contrabanda (1,2 miliarde de euro) si prostitutia (sase miliarde de euro).
Aproximativ 180.000 de comercianti au fost nevoiti sa accepte imprumuturi cu dobanda de camata din partea clanurilor mafiote, in 2008.
Potrivit raportului, mafia este prezenta in special in sectorul constructiilor imobiliare, unde investeste 37,5% din veniturile sale, in comertul en-detail.
Mafia este divizata in patru mari holding-uri: mafia siciliana (Cosa Nostra), cea napolitana (Camorra), mafia calabreza ('Ndrangheta) si cea din Puglia (Sacra Corona Unita). La randul lor, "acestea sunt divizate in grupuri mici si mijlocii, autonome unele de altele, dar avand aceeasi organizare puternic ierarhizata", precizeaza raportul.
In luna septembrie 2007, organizatia patronilor italieni, Confindustria, a facut un pas decisiv in lupta impotriva mafiei, anuntand excluderea membrilor sai care accepta sa plateasca impozitul mafiei, numit "pizzo".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii