Mafia italiana nu are de suferit din cauza crizei financiare mondiale
Data publicarii: 12-11-2008 | InternationalCriza economica mondiala nu va avea consecinte asupra mafiei italiene, a carei cifra de afaceri a depasit-o in 2008 pe cea a tuturor companiilor italiene, potrivit unui raport publicat de asociatia italiana a intreprinzatorilor, Confesercenti, citata de AFP.
Mafia reprezinta "un holding mare, a carui cifra de afaceri atinge 130 de miliarde de euro, iar profitul sau ajunge la 70 de miliarde de euro", potrivit raportului Confesercenti, asociatie din care fac parte aproximativ 270.000 de intreprinzatori, comercianti specializati in turism si servicii.
"Spre deosebire de alte intreprinderi, mafia nu are de suferit din cauza crizei economice si financiare internationale", subliniaza Confesercenti.
"Criza face mafia si mai periculoasa", a declarat presedintele asociatiei, Marco Venturi, cu ocazia prezentarii raportului, avertizand asupra faptului ca "mafia risca sa profite de slabiciunile (intreprinderilor - n.red.) si de incertitudinile economiei, pentru a-si consolida pozitiile".
"Marea capacitate financiara de care dispune ii permite sa intre pe noi sectoare de piata, sa profite de criza de lichiditati, sa faca achizitii imobiliare si de intreprinderi", continua raportul.
Principalele surse de venit al mafiei sunt traficul de droguri (59 de miliarde de euro), extorcari (noua miliarde de euro) si camata (12,6 miliarde de euro), urmate de traficul de arme (5,8 miliarde de euro), contrabanda (1,2 miliarde de euro) si prostitutia (sase miliarde de euro).
Aproximativ 180.000 de comercianti au fost nevoiti sa accepte imprumuturi cu dobanda de camata din partea clanurilor mafiote, in 2008.
Potrivit raportului, mafia este prezenta in special in sectorul constructiilor imobiliare, unde investeste 37,5% din veniturile sale, in comertul en-detail.
Mafia este divizata in patru mari holding-uri: mafia siciliana (Cosa Nostra), cea napolitana (Camorra), mafia calabreza ('Ndrangheta) si cea din Puglia (Sacra Corona Unita). La randul lor, "acestea sunt divizate in grupuri mici si mijlocii, autonome unele de altele, dar avand aceeasi organizare puternic ierarhizata", precizeaza raportul.
In luna septembrie 2007, organizatia patronilor italieni, Confindustria, a facut un pas decisiv in lupta impotriva mafiei, anuntand excluderea membrilor sai care accepta sa plateasca impozitul mafiei, numit "pizzo".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani