ARIS sustine ca depunctarea Romaniei de catre Fitch este nejustificata
Data publicarii: 12-11-2008 | EconomieAgentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) considera deciziile Agentiei internationale de rating Fitch, cu privire la Romania, ca fiind nejustificate si necorelate cu evolutiile macroeconomice actuale, se arata intr-un comunicat transmis marti de ARIS.
Agentia subliniaza ca Romania va inregistra la finele anului 2008 cel mai ridicat ritm de crestere economica din Uniunea Europeana, respectiv de 9,1%. "Totodata, cresterea economica previzionata pentru anul 2009 este de 5%", sustin reprezentantii ARIS.
Potrivit acesteia, datoria publica a Romaniei reprezinta un procent redus din PIB, de10,6% in iunie 2008, iar nivelul rezervelor internationale a atins valoarea de 27,3 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie. In aceste conditii, arata ARIS, stocul datoriei externe este mai scazut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Comunicatul ARIS mentioneaza ca, din punct de vedere al investitiilor straine, Romania isi pastreaza neschimbate avantajele competitive de pana acum. Astfel, in primele noua luni ale anului curent, volumul total al investitiilor straine directe atras a fost cu 32% mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent.
Mai mult decat atat, "au fost adoptate masuri suplimentare pentru stimularea investitiilor publice, respectiv o crestere de peste patru ori a bugetului destinat realizarii acestora, precum si pentru stimularea investitiilor private, in anul 2009 urmand a se acorda ajutoare de stat in valoare de aproximativ un miliard de lei, comparativ cu cele 120 milioane lei acordate in anul 2008", se arata in comunicatul ARIS.
"Romania va continua sa reprezinte si pe viitor o destinatie atractiva si profitabila pentru plasarea de capital, decizia investitorilor straini nefiind influentata de o analiza superficiala, ci de evolutiile macroeconomice actuale din economia reala precum si de calculele de eficienta economica", metioneaza agentia.
ARIS a adaugat ca din cauza crizei financiare internationale ritmul de crestere a investitiilor straine directe atrase de Roma nia va fi moderat pe termen scurt, insa depasirea crizei globale va aduce Romaniei fluxuri de investitii straine semnificativ mai mari. "In concluzie, suntem convinsi ca depunctarea Roma niei de catre Fitch nu va influenta deciziile investitorilor straini", au incheiat reprezentantii ARIS.
Fitch a coborat la 10 noiembrie ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la ‚BBB' la ‚BB+', si pentru credite pe termen lung in lei, de la ‚BBB+' la ‚BBB-. De asemenea, Agentia de evaluare financiara a coborat ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania. Si ratingurile oraselor Bucuresti si Oradea au fost coborate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani