Romanii, campioni mondiali la taxe
Data publicarii: 11-11-2008 | Finante-BanciUn raport al Bancii Mondiale plaseaza Romania pe cea mai inalta pozitie in lume la numarul de plati facute in contul taxelor. Darile sustrag 48% din profitul firmelor mijlocii. Dar vin vremuri mai bune.
Firmele din Romania platesc cel mai mare numar de taxe din lume si chiar daca impozitul unic este de 16%, este doar unul de fatada, pentru ca o firma plateste pe taxe 48% din profitul pe care il realizeaza, arata un raport al Bancii Mondiale, sprijinit de casa de consultanta PricewaterhouseCoopers. Romania se situeaza pe ultimul loc (181) intre tarile analizate de Raportul Bancii Mondiale "Paying taxes 2009", cu cel mai mare numar de taxe de platit pe an, 113, coborand de pe locul 175 in raportul precedent. Per total, analizand numarul taxelor, timpul consumat pentru plata lor si suma cheltuita din profit pe dari, Romania este pe locul 146 din 181 de tari, in coborare de pe locul 134, anul trecut.
"Tarile scandinave sunt recunoscute pentru nivelul foarte ridicat al impozitelor. Totusi, ele stau mult mai bine decat Romania cand vine vorba despre plata efectiva a taxelor. Asta pentru ca au un sistem mult mai prietenos de taxare, iar contribuabilii sunt ajutati de administratie sa plateasca. Datorita acestor lucruri, tarile scandinave stau mult mai sus in top fata de Romania. In plus, cota unica de 16% pare mica. In realitate insa, 48% din profitul unei firme se duce pe taxe", a declarat ieri Peter de Ruiter, seful Departamentului de Consultanta fiscala din PwC. Cea mai mare problema o reprezinta taxarea fortei de munca. Din cele 113 plati pe an, pe care trebuie sa le execute o firma de marime medie din domeniul productiei, 84 dintre ele sunt taxe legate de angajati. Nu mai putin de 74% din totalul sumelor achitate pe taxe sunt legate de forta de munca. Aici, cel mai mult cantaresc platile facute catre Inspectoratul Teritorial de Munca.
Studiul "Paying taxes" este o parte a raportului "Doing business 2009", lansat de Banca Mondiala la inceputul lunii septembrie a acestui an, cu date aferente anului 2007. In 2007 fata de 2006, numarul taxelor de platit in Romania crescuse de la 96 la 113, iar cele mai multe taxari suplimentare s-au pus pentru fondul de garantare (12 noi taxe) si pentru piata muncii (inca 12). In acelasi timp, 7 taxe au fost eliminate pe domenii precum constructii (2), terenuri (2), mijloace de transport (2) si taxe postale (1). Din punctul de vedere al timpului necesar - masurat in ore pe an - pentru plata taxelor, Romania era pe locul 74, coborand 4 locuri fata de editia anterioara, cu 202 ore pe an. Dupa ponderea taxelor in profitul firmelor, Romania a cazut de pe locul 107 pe 119, cu o pondere de 48% a obligatiilor fiscale in castiguri.
Pentru datele aferente anului 2008, autorii raportului se asteapta la o imbunatatire a pozitiei Romaniei, datorita reformei in administratia fiscala, care a inclus masuri precum plata intr-un singur cont a taxelor companiilor, plata de doua ori pe luna pentru principalele taxe si sistemul electronic de plata, care scade numarul orelor necesare pentru plata taxelor. "Exista totusi vesti bune. In raportul de anul viitor, Romania va sta substantial mai bine. In principal datorita platilor in cont unic si a platilor online", a precizat De Ruiter.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani