Exit istoric: Marii publisheri lasa Trafic.ro pentru SATI
Data publicarii: 11-11-2008 | MediaSite-urile gsp.ro, prosport.ro, eJobs.ro si sport.ro, aflate in topul celor mai vizitate zece site-uri din trafic.ro, vor renunta la utilizarea altor sisteme de masurare a traficului online, inclusiv la trafic.ro, raportandu-se exclusiv la datele oferite de Studiul de Audienta si Trafic pe Internet (SATI). Miscarea reprezinta cea mai importanta fractura de pe piata de masurare a traficului site-urilor din Romania.
Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPro Interactiv, Pro TV SA si Realitatea-Catavencu, sase dintre cele mai importante companii si grupuri de pe piata media, au anuntat, intr-un comunicat comun, ca se vor raporta in comunicarea cu publicul, agentiile si clientii de publicitate, exclusiv la datele SATI, realizat de BRAT. Prin aceasta decizie, aproximativ 85 de site-uri, printre care se numara multe din topul celor mai vizitate, inclusiv liderul gsp.ro, vor iesi din trafic.ro, sistem de masurare existent pe piata din 2000 si considerat, pana nu demult, drept instrumentul-reper pentru vanzarea de publicitate. In portofoliul trafic.ro vor ramane insa circa 49.500 de site-uri, printre care unele premium: trilulilu.ro, acasa.ro si kappa.ro. Mai multi jucatori din piata considera ca SATI se va impune ca etalon oficial de masurare a performantelor site-urilor, atragand noi membri din randul publisherilor, agentiilor si clientilor de publicitate, care vor avea astfel acces la datele unora dintre cele mai bune site-uri.
Potrivit lui Cristian Parvan, Interactive Media director la Zed Digital, decizia nu va avea o influenta dramatica asupra industriei, ci doar va accelera procesul de includere in SATI a unor noi site-uri.
"Sunt convins ca, treptat, toti marii publisheri vor folosi numai SATI si, in consecinta, tot mai multi vor adera si vor folosi sistemul, ce nu mai poate fi ignorat de nimeni. Piata de publicitate va fi afectata in sens pozitiv, avand la dispozitie un instrument similar celor folosite in planningul de tv si print", spune, la randul lui, Dragos Stanca, managing director New Media&F5 WebCorp Realitatea-Catavencu.
Pe de alta parte, Mihai Alexandru Serea, project manager la trafic.ro, considera ca publisherii parasesc astfel un sistem transparent, reprezentativ la nivel national, in care sunt inscrise, in prezent, aproximativ 50.000 de website-uri, grupate in peste 30 de categorii, in favoarea unui sistem in care sunt aproximativ 60 de edituri si edituri web, circa 20 de agentii de publicitate, sase regii si doi clienti, pentru un total de circa 300 de site-uri.
"Vom continua sa dezvoltam trafic.ro ca serviciu de clasament si statistici in online-ul romanesc si ne vom concentra pe aducerea de beneficii clientilor nostri", spune Serea. Cristian Parvan considera ca trafic.ro va ramane un instrument util administratorilor de site-uri, pentru monitorizarea performantelor si pentru dezvoltare, pentru un site care doreste sa vanda publicitate fiind nevoie si de o monitorizare independenta.
Cei sase publisheri spun ca decizia nu tine de suspiciuni legate de masuratorile efectuate cu ajutorul altor sisteme, masuratori care au fost foarte utile pentru stadiul in care s-a aflat piata online pana la lansarea SATI.
"Este vorba insa despre o chestiune logica si principiala: traficul site-urilor din Romania nu poate fi masurat oficial decat de un sistem administrat, auditat si controlat de o organizatie independenta", se arata in comunicatul comun.
Initiativa este sustinuta si de Ringier Romania, care va lua insa o decizie privind implementarea efectiva a acesteia in perioada urmatoare. La randul sau, publisherul Sanoma Hearst Romania foloseste pentru majoritatea site-urilor din portofoliu exclusiv datele SATI, intentionand sa renunte, si in cazul celelorlalte, la trafic.ro.
Potrivit Adinei Vasilescu, digital publisher Sanoma Hearst, mami.ro si parinti.com sunt mentinute, momentan, in trafic.ro, deoarece liderul segmentului desprecopii.com nu are, deocamdata, date ale SATI. Pe de alta parte, Razvan Corneteanu, director general la Adevarul Holding, spune ca va ramane in expectativa pana cand va aduna toate informatiile necesare legate de motivatia renuntarii la alte sisteme de masurare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice