Curtea Europeana de Conturi critica Romania pentru controale insuficiente in licitatiile publice

Data publicarii: 10-11-2008 | Economie

Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Pentru prima oara in peste 14 ani, Curtea de Conturi da unda verde balantei de plati a Comisiei Europene, singura zona in care mai exista nereguli ce depasesc limita de 5% fiind fondurile structurale si de dezvoltare regionala, unde responsabilitatea pentru erori si eventuale fraude tine in primul rand de guvernele nationale, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Comisia nu va ezita sa adopte o pozitie dura si sa suspende platile pana cand toate statele membre implementeaza masurile adecvate. Iar acolo unde erorile au un impact financiar, vom recupera banii", a spus comisarul Siim Kallas la prezentarea raportului.

In cazul fondurilor structurale, unde s-au inregistrat peste 11% din nereguli in 2007, o scadere cu doar un procent fata de 2006, Comisia a aplicat deja corectii financiare in valoare de 843 milioane de euro anul acesta, urmand sa mai recupereze 1,5 miliarde de euro pana in martie 2009. Printre tarile care au fost nevoite sa returneze banii pe proiecte structurale se numara Italia, Bulgaria, Marea Britanie si Luxemburg. 

Romania a scapat de corectii la capitolul fonduri structurale si nu se va numara nici printre tarile de la care Comisia Europeana va recupera banii in urmatoarele luni, in schimb este criticata in raportul Curtii de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurala.

Romania a intreprins "controale insuficiente privind validitatea ofertelor inainte in licitatiile publice. Controalele efectuate nu asigura in mod rezonabil legalitatea procedurii de licitatie necesara, ceea ce poate afecta eligibilitatea proiectului per ansamblu", se arata in raportul citat.

Raspunsul Comisiei Europene la aceasta observatie a Curtii de Conturi este ca urmareste redresarea acestor deficiente prin procedura de certificare a sistemului de gestiune la care sunt supuse toate statele membre.

In urma raportului de anul trecut al Curtii de Conturi, executivul european a inasprit regulile si sanctiunile UE pentru perioada 2007-2013, aflandu-se intr-un proces de certificare a sistemelor nationale de gestionare a fondurilor comunitare.

Bulgaria si Romania, care au aderat in 2007, au avut de "ars etape" mult mai repede implementand direct aceste cerinte, spre deosebire de celelalte 10 state care au aderat in 2004 si au avut o perioada mai lunga de gestionare a fondurilor UE din ultimul exercitiu financiar (2000-2006). Spre deosebire de Bulgaria, sistemul de audit din Romania este mult mai solid si credibil, a declarat pentru NewsIn un expert CE familiarizat cu acest dosar.

O alta critica in raportul Curtii de Conturi la adresa Romaniei se refera la "verificarea inadecvata a cofinantarii private".

"Proiectele au fost adesea aprobate fara certificarea necesara din partea unei institutii financiare, sporind astfel riscul ca fondurile UE sa fie platite unor beneficiari care nu sunt capabili sa-si plateasca partea proprie pentru proiect", se arata in raport.

Raspunsul Comisiei la aceasta problema, conform raportului Curtii de Conturi, este ca "riscul este diminuat de faptul ca pentru fiecare proiect care necesita autofinantare e nevoie de un extras de cont bancar nu mai vechi de cinci zile inainte ca plata sa poata fi efectuata".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: