Piata farmaceutica din Romania va creste cu peste 10% in 2009
Data publicarii: 10-11-2008 | AfaceriPiata farmaceutica din Romania nu va fi afectata in mod direct de criza financiara si va inregistra in 2009 o crestere cu peste 10% fata de anul acesta, a declarat directorul general Zentiva Romania, Dragos Damian.
"In 2009, piata farmaceutica romaneasca va creste cu peste 10% conform analistilor, ceea ce apreciez ca va fi o evolutie buna, desi Romania a fost obisnuita in ultimii ani cu majorarii de 20 - 25%. Nu cred ca piata va fi afectata in mod direct de criza financiara, dar cu siguranta vom resimti si noi daca partenerii nostri de afaceri vor fi afectati de aceste schimbari economice", a mai spus Damian.
Acesta a adaugat ca in primele opt luni piata farmaceutica a inregistrat o crestere de 8% fata de perioada similara din 2007, iar anul 2009 va marca o revenire a segmentului de medicamente generice, care a avut o evolutie negativa anul trecut.
In plus, Zentiva Romania se va concentra anul viitor pe cresterea cotei de piata, care in 2007 era de 4,5%, ca valoare si 16% ca volum.
"In 2009 ne vom uita la cota de piata intrucat am eficientizat lantul de aprovizionare, nu mai fabricam mai mult de cat e cazul si suntem atenti la recuperarea creantelor din piata", a declarat Dragos Damian.
Zentiva Romania a raportat dupa primele noua luni ale anului vanzari consolidate si auditate de 167 milioane lei, in crestere cu 2,3% fata de perioada similara a anului trecut.
In trimestrul al treilea vanzarile Zentiva Romania au crescut cu 111,2% fata de perioada similara din 2007 ajungand la 50 milioane lei.
La nivel de grup, vanzarile Zentiva din primele noua luni ale anului s-au majorat cu 17,7% in coroane cehesti (CZK), ajungand pana la 13.096,9 milioane CZK pe fondul evolutiilor favorabile din Turcia, Rusia, Ucraina si Romania. De asemenea, profitul brut a fost de 7,7 miliarde CZK in crestere cu 14,6%.
Zentiva este a patra companie producatoare de medicamente generice din Europa, a carei valoare de piata se ridica la aproximativ 2,4 miliarde dolari. Compania este prezenta si in Romania, unde a preluat Sicomed SA.
Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.
Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9%), Generali PPF N.V. si Generali PPF Holding B.V. (24,3%), Belviport Trading Ltd (10,1%) si Fervent Holdings Limited (7,6%).
Managementul si salariatii Zentiva detin impreuna 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 27,2% din actiunile companiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii