Patru din zece romani vor o locuinta veche
Data publicarii: 06-11-2008 | ImobiliareIeftinirea caselor second-hand, in contextul blocajului imobiliar, influenteaza preferintele cumparatorilor, noteaza Adevarul. In ciuda argumentului calitatii, ce pledeaza in favoarea achizitionarii unui apartament nou in detrimentul unuia vechi, o buna parte dintre romani prefera inca a doua varianta.
Aproximativ 40% dintre cei interesati de cumpararea unei case in urmatorii doi ani ar opta pentru un imobil la mana a doua, potrivit unui studiu realizat de IpoteciDirect, prin intermediul companiei de cercetare Synovate. Spre comparatie, 55% dintre respondenti ar alege o locuinta noua, iar 5% se arata nehotarati.
"Procentul relativ ridicat in favoarea locuintelor vechi, de 40%, indica absorbtia rapida a informatiilor legate de evolutia pietei imobiliare, respectiv de scadere a preturilor la apartamentele vechi, si a oportunitatilor pe care aceasta involutie le deschide", explica Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect.
La randul sau, Marian Micu, directorul general al agentiei Casa Voastra, recunoaste ca ieftinirea inregistrata in ultimele luni pe segmentul locuintelor vechi a facut din acestea niste optiuni mai atractive pentru clienti.
Negocierea face preturile accesibile
Deloc de neglijat este si faptul ca, in cazul apartamentelor second-hand, proprietarii sunt, de cele mai multe ori, deschisi negocierilor, ceea ce nu se intampla in cazul noilor ansambluri rezidentiale, precizeaza Micu.
Preturile mai accesibile vor duce, potrivit Ralucai Dobre, la plierea ofertei de apartamente vechi pe necesitatile unor categorii ale populatiei inferioare ca venituri.
"Se va ridica o patura de cumparatori care astazi nu isi pot achizitiona niciun fel de locuinta, iar in viitor isi vor putea permite doar un apartament vechi", estimeaza reprezentanta Ipoteci Direct.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice