Patru din zece romani vor o locuinta veche
Data publicarii: 06-11-2008 | ImobiliareIeftinirea caselor second-hand, in contextul blocajului imobiliar, influenteaza preferintele cumparatorilor, noteaza Adevarul. In ciuda argumentului calitatii, ce pledeaza in favoarea achizitionarii unui apartament nou in detrimentul unuia vechi, o buna parte dintre romani prefera inca a doua varianta.
Aproximativ 40% dintre cei interesati de cumpararea unei case in urmatorii doi ani ar opta pentru un imobil la mana a doua, potrivit unui studiu realizat de IpoteciDirect, prin intermediul companiei de cercetare Synovate. Spre comparatie, 55% dintre respondenti ar alege o locuinta noua, iar 5% se arata nehotarati.
"Procentul relativ ridicat in favoarea locuintelor vechi, de 40%, indica absorbtia rapida a informatiilor legate de evolutia pietei imobiliare, respectiv de scadere a preturilor la apartamentele vechi, si a oportunitatilor pe care aceasta involutie le deschide", explica Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect.
La randul sau, Marian Micu, directorul general al agentiei Casa Voastra, recunoaste ca ieftinirea inregistrata in ultimele luni pe segmentul locuintelor vechi a facut din acestea niste optiuni mai atractive pentru clienti.
Negocierea face preturile accesibile
Deloc de neglijat este si faptul ca, in cazul apartamentelor second-hand, proprietarii sunt, de cele mai multe ori, deschisi negocierilor, ceea ce nu se intampla in cazul noilor ansambluri rezidentiale, precizeaza Micu.
Preturile mai accesibile vor duce, potrivit Ralucai Dobre, la plierea ofertei de apartamente vechi pe necesitatile unor categorii ale populatiei inferioare ca venituri.
"Se va ridica o patura de cumparatori care astazi nu isi pot achizitiona niciun fel de locuinta, iar in viitor isi vor putea permite doar un apartament vechi", estimeaza reprezentanta Ipoteci Direct.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii