Bancile au blocat credite de 700 milioane de euro in energie
Data publicarii: 05-11-2008 | Finante-BanciCriza financiara a dus la blocarea unor credite de investitii de pana la 700 milioane euro pentru companiile din energie, unele dintre ele parafate de mai multe luni, a anuntat miercuri cotidianul Business Standard.
Mari institutii financiare, ca BERD sau UniCredit, au pus pe linie moarta finantari sindicalizate fara sa ofere motive concrete companiilor in cauza. Bancile "cauta solutii" inca.
"In energie sunt in stand-by credite care, cumulat, inseamna circa 700 milioane de euro. Complexurile energetice Turceni si Rovinari, dar si Hidroelectrica, firme foarte stabile, fara datorii mari si cu o activitate pe termen lung, nu au acces, in acest moment, la niciun fel de finantare bancara", au declarat surse apropiate negocierilor. Potrivit acestora, companiile in cauza, in dorinta de a lua respectivele imprumuturi cat mai repede, avand in vedere faptul ca sunt obligate sa indeplineasca standarde de mediu, au acceptat chiar si cresterea dobanzilor cu 1,5-2% in euro.
Conform surselor citate, CE Turceni convenise cu BERD un credit de 300 milioane euro, CE Rovinari - cu UniCredit - 80 milioane euro, iar Hidroelectrica avea pe lista scurta patru banci.
"In fiecare saptamana, dam noi clarificari, noi informatii bancilor. Niciuna dintre ele nu se angajeaza la nimic. Noi asteptam si speram", a declarat directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea.
Reprezentantii biroului de la Bucuresti ai institutiei financiare raspund ca, in ciuda conditiilor dificile de pe piata, BERD cauta solutii impreuna cu partenerii sai pentru a face proiectul sa mearga mai departe. Partea bancii de finantare a fost aprobata de Boardul Directorilor BERD.
"In principiu, este extrem de posibil ca parte din creditele antamate pentru companii in perioada anterioara sa nu mai fie acordate, pentru ca s-au schimbat datele problemei. Bancile internationale au redus lichiditatea la nivelul subsidiarelor locale, ceea ce se rasfrange asupra creditelor", a explicat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, una dintre cele mai mari banci de pe piata.
Potrivit acestuia, intr-o perioada ca aceasta, cand volumul finantarilor va scadea, creditele sindicalizate nu vor muri, ci, dimpotriva. "Vor fi mai putine, mai rare, dar nu vor muri, pentru ca permit fiecarei banci membra in sindicat sa aiba o expunere mai mica", a explicat Pascariu.
Oficialii UniCredit nu au dorit sa comenteze in ceea ce priveste implicarea in sindicatele bancare.
Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, seful diviziei Corporate, a spus ca banca este interesata "in orice tranzactie de acest tip, insa decizia va fi luata in functie de pretul la care se face participarea.Ne intereseaza in masura in care situatia din piata ne ofera stabilitate financiara si volume suficiente", a punctat Burduja.
Acesta a adaugat ca Raiffeisen este interesata de toate cele trei sindicalizari.
"In doua saptamani vom afla suma efectiva, conditiile generale de afaceri si participantii. BERD este, in acest moment, singurul punct de referinta clar. Toate bancile mari sunt interesate sa intre in astfel de sindicalizari. In cazul de fata este vorba despre primele patru-cinci banci mari din piata. Nu cred ca va fi posibil ca finantarile sa fie acordate in cursul acestui an, pentru ca astfel de operatiuni bancare sunt complexe", a continuat acesta.
Potrivit surselor apropiate negocierilor, sindicalizarile pentru complexurile energetice se discuta deja de peste sase luni. Singura companie care a reusit sa ia un credit mare in aceasta perioada este Petrom, care insa a trebuit sa accepte costuri mai mari si o redimensionare in minus a valorii. Sursele au mai spus ca o sansa sigura ca Turceni si Rovinari sa-si finanteze investitiile de mediu, in contextul crizei, ar fi ca acestea sa le fie acoperite de Electrica, societate tot de stat, ce mai are din privatizari aproximativ 500 milioane euro si care ar urma sa "inghita" complexurile in compania energetica integrata.
"Ordonanta de infiintare a companiei a fost publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, dar se aplica numai dupa avizul Concurentei. Noi avem mai putin de 500 milioane euro din privatizari, insa va trebui sa ne uitam la prioritati, la investitiile absolut necesare", a explicat Corneliu Stan, directorul general al Electrica.
Criza de lichiditati, ce matura in acest moment pietele financiare internationale, a inceput sa afecteze direct unele sectoare ale economiei interne. In IT, de exemplu, este prima oara cand jucatorii vorbesc despre un declin al pietei anul viitor. Iulian Stanciu, directorul general al distribuitorului local Asesoft Distribution, a afirmat ca "in 2009, este posibil ca, pentru prima data, piata sa scada".
Real estate, unul dintre cel mai nou afectate domenii, se confrunta, in prezent, cu o amanare de proiecte, chiar abandon, si cu o lipsa de apetit pentru noi achizitii de terenuri.
"Acum suntem mai atenti, nu ne mai avantam in achizitia de terenuri mari si suntem in cautare de parteneriate de tip joint-venture, pentru a reduce riscul", a afirmat managerul de tara al ING Real Estate Development, Siep Hoeksma.
La randul sau, Radu Tudorache, administrator Newarch Investments, a declarat ca are doua proiecte foarte mari de locuinte, oprite pana la relansarea cererii. In industrie, pentru a se proteja cat mai bine, Alro Slatina, a extins de doua pana la trei ori baza de furnizori pentru materii prime si materiale cu pondere semnificativa in costurile de productie.
Totodata, directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, a precizat ca ei au anticipat, intr-un fel, situatia de acum (criza - n.r.), cand, in vara, pretul materiilor prime a crescut alarmant. In opinia sa, pentru a se proteja, a trebuit sa dezvolte un program de reducere a costurilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice