Goana dupa lei: bancile tintesc pensionarii si oamenii bogati
Data publicarii: 05-11-2008 | Finante-BanciCel mai bine sunt bonificate economiile pensionarilor si depozitele ce depasesc 10.000 de lei. Daca in vara bancile locale se intreceau aprig in a acorda credite, fara a-si face griji de bani intrucat acestia veneau de la bancile-mama, in prezent au intrat intr-o concurenta acerba pentru atragerea resurselor de pe plan intern. Nevoia de resurse a bancilor romanesti reiese chiar din prima pagina de internet a acestora.
Cu mici exceptii - printre care BCR, CEC Bank, ING Bank, unde esti intampinat inca de oferte la credite, majoritatea bancilor ne primesc pe prima pagina cu oferte generoase de economisire. In functie de agresivitatea reclamei de economisire si de nivelul bonificatiei depozitelor putem trage o concluzie despre cat de mare e nevoia de resurse a bancilor.
Pe neasteptate, banci de top din Romania au lansat pe piata produse de economisire cu randamente de neconceput in urma cu cateva luni - de 12-13% la lei, depasind de departe dobanzile oferite de banci mai mici. Astfel, dintre bancile de top, cele mai bune dobanzi la lei sunt oferite de Bancpost - 12,75% pe trei luni si 11% la cont de economii, Banca Transilvania - 12,75% pe 111 zile, 13% la sase luni si 12,50% la vedere (peste 10.000 lei), UniCredit Tiriac - 12% la doua luni, Raiffeisen - 12,80% pe trei luni (sume de peste 40.000 lei), Piraeus - 13% pe 12 luni si 12,75% pe sase luni (sume de peste 15.000 lei), BCR - 12,25% pe trei luni si 11,75% la noua luni (sume de peste 10.000 lei) si BRD - 12% pe o luna si trei luni. Raiffeisen a lansat chiar un depozit in care concureaza direct cu sapte banci de top, garantand plata uneia din cele mai bune trei dobanzi practicate de bancile mentionate.
Bancile mai mici par a se concentra pe pensionari, pe care-i vad mai stabili si carora le ofera dobanzi mai mari decat in rest. Astfel, Carpatica le plateste pensionarilor chiar 14% pe un an, ProCredit bonifica depozitele cu 13,30% la sase luni si 12,55% la trei luni, iar Libra le ofera dobanzi de 12,55% pe 12 luni. De asemenea, dobanzi ridicate platesc Millenium Bank -13,50% pe doua luni, RIB - 13,25% pe 18 luni si 12,75% la 12 luni, Carpatica - 13,50% la trei luni si 13,75% la sase luni. La polul opus, datorita excesului de resurse atrase, CEC Bank ofera printre cele mai scazute dobanzi si ne intampina pe prima pagina cu o oferta de credit ipotecar.
"Cred ca dobanzile nu trebuie sa fie principala atractie pentru deponenti. Cred ca un client trebuie sa se uite mai intai la calitatea serviciilor pe care le ofera bancile, apoi la soliditatea acestora si apoi la castigul din dobanzi", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Ghetea, care este si presedintele CEC Bank, spune ca in acest moment banca sa are o lichiditate foarte buna si deocamdata nu se pune problema majorarii dobanzilor. CEC Bank a atras de la clienti dublul sumelor pe care le-a folosit pentru creditare, ramanand, probabil, banca in cea mai confortabila pozitie in acest moment al crizei de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice