Angajatii, cea mai scumpa investitie pe piata locala
Data publicarii: 05-11-2008 | HR/CariereAngajatorii de pe piata locala platesc printre cele mai mari contributii sociale din regiune, ceea ce pune o presiune suplimentara pe companii in contextul economic actual, potrivit specialistilor din mediul privat prezenti la o masa rotunda pe Fiscalitate organizata de Business Standard.
"Cea mai scumpa investitie in Romania este investitia in oameni, angajatorii care activeaza pe piata romaneasca platesc cele mai multe si mai mari taxe per angajat, iar cei care doresc sa investeasca pe plan local sunt descurajati de aceste probleme si de procedurile complicate de a angaja pe cineva", spune Everard van Steenderen, partner in charge al Deloitte Balkans, una dintre cele mai mari firme de consultanta si audit.
Potrivit lui Gabriel Sincu, senior manager in cadrul firmei de consultanta Mazars, contributiile sociale mari sunt in contradictie cu cota unica de impozitare. In opinia acestuia, una dintre solutii ar fi limitarea contributiei sociale.
"Multi dintre angajatori prefera sa gaseasca alte modalitati de plata, iar angajatii cu venituri mari prefera sa nu le declare", explica Sincu.
Potrivit Ruxandrei Jianu, partener al firmei Biris&Goran, chiar daca salariile au un nivel destul de ridicat in Romania, sunt declarate peste 500.000 de salarii minime pe economie (500 RON) si doar putin peste 30.000 de salarii mai mari de 2.000 de euro.
"Acest fapt indica fara dubii ca o pondere insemnata dintre angajatori prefera sa dea o parte din salarii «in plic»", spune aceasta.
Angajatorii nu se plang doar de sumele mari pe care le cheltuiesc cu angajatii, acestia spun ca, datorita sistemului deficitar, pierd foarte mult timp cu gestionarea activitatilor legate de impozitare.
"Aproximativ 50% din taxele pe care compania noastra le plateste la stat provin din impozitele pe salarii. Numarul mare de taxe face ca gestionarea activitatilor legate de capitalul uman sa fie destul de dificila", a declarat Nela Dragusin, head of tax in cadrul ArcelorMittal.
Potrivit consultantilor prezenti la masa rotunda, solutia de relaxare a presiunii existente, in acest moment, pe angajatori este plafonarea bazei de calcul a tuturor contributiilor sociale la un nivel rezonabil, de patru-cinci salarii medii pe economie. Concomitent, ar urma sa fie introduse masuri antiabuz, astfel incat sa fie descurajata folosirea formelor alternative de remunerare a muncii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii