Creditul in lei se scumpeste abrupt in varful clasamentului bancar
Data publicarii: 05-11-2008 | Finante-BanciDupa UniCredit Tiriac, Raiffeisen si BRD au decis saptamana trecuta sa majoreze dobanzile la creditele de nevoi personale in lei cu pana la 2,75%. BCR a lansat un produs cu dobanda fixa si DAE de peste 23,5%.
Pentru a doua oara in ultima luna si jumatate, a doua banca din Romania, BRD, a decis sa majoreze dobanda la imprumutul de nevoi personale in lei, BRD Expresso. Astfel, de la 14,5%, dobanda fixa pe toata perioada creditarii a crescut pana la 17,25% in cazul creditelor contractate pe cinci ani. Si Raiffeisen, ocupanta locului trei in topul dupa active al bancilor locale, a decis sa mai adauge cateva puncte procentuale la dobanzi. In functie de valoarea contractata, dobanda la creditul Flexicredit, in varianta sa cu dobanda fixa, a crescut cu pana la 2%.
"Am majorat intr-adevar dobanzile la creditul de nevoi personale in lei incepand cu finele lunii octombrie. Majorarile au fost facute in functie de suma contractata. In medie, dobanzile au crescut cu valori cuprinse intre 0,5 si 2%", ne-au confirmat reprezentantii banci. La creditele cu valori de peste 17.000 de lei, de exemplu, dobanda a crescut cu doua procente. De precizat este faptul ca in nici unul dintre cele doua cazuri amintite mai sus nu au fost operate modificari si pentru creditele existente deja in sold. BRD si Raiffeisen au facut astfel de indexari pe parcursul lunii septembrie.
BCR a preferat sa mentina dobanzile la produsele deja existente in portofoliu, insa promoveaza un credit de nevoi personale in lei cu un nivel al Dobanzii Anuale Efective care depaseste cu mult costurile totale ale creditelor deja existente. Creditul cu dobanda fixa lansat de BCR poate fi contractat pe o perioada de zece ani la un nivel de dobanda de 14,5% si un DAE care, pentru un credit de 25.000 de lei pe cinci ani, de exemplu, atinge 26,5%.
Pana a ajunge in varful clasamentului, valul majorarilor de dobanda a trecut in ultimele doua saptamani si prin alte cinci banci. Alpha Bank a decis sa renunte la dobanda fixa introductorie, fapt care a generat o crestere de dobanda la 16,5%. UniCredit a adaugat 5% la toate creditele in lei acordate persoanelor fizice, Carpatica a urcat cu doua procente dobanda la creditul de nevoi personale Optim, atat in varianta cu dobanda fixa, cat si in cea cu dobanda variabila.
De asemenea, potrivit reprezentantilor unei companii de brokeraj de credit, banca a renuntat la creditul Instant de nevoi personale. Banca Romaneasca a urcat si ea marja proprie cu 4%, fapt care a condus la scumpirea creditelor in lei acordate persoanelor fizice. Astfel ca dobanda la creditul de nevoi personale a ajuns la 19%, iar cea la creditul pentru locuinta la 20,56%. Banca Transilvania a scumpit toate creditele de nevoi personale acordate in lei, adaugand 3,5 procente la dobanda anuala, pana la 16,4%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii