Dobanda nu este singurul criteriu dupa care trebuie ales un credit!
Data publicarii: 05-11-2008 | Finante-BanciSpecialistii recomanda romanilor sa economiseasca mai mult si sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia un credit. Daca vreti totusi sa luati un imprumut de la banca trebuie sa deschideti bine ochii atunci cand semnati contractul.
Pentru majoritatea romanilor, dobanda este cel mai important criteriu in alegerea unui credit. Acesta nu trebuie insa sa fie si singurul. "Fiecare contract de credit contine anumite conditii oferite imprumutatului individual. Trebuie sa analizam toate clauzele lui foarte atent. Pentru ca neintelegerea acestor clauze poate aduce consecinte financiare neplacute", explica brokerul de credite Marina Sterpan.
Revenind la dobanda, daca alegem dobanda variabila, trebuie sa verificam daca in contract exista clauza despre notificarea in scris a imprumutatului despre fiecare schimbare de dobanda. De asemenea, trebuie sa aflam si pe ce principii este calculata dobanda. "Cea mai avantajoasa este dobanda stabilita pe cota de baza a pietei internationale, plus comisioane fixe ale bancii. Atunci putem fi siguri ca dobanda noastra va fi relativa fata de cotele procentuale existente. Cand cresc cotele procentuale, va creste si dobanda creditului si odata cu ea si ratele pe care le platim", spune Sterpan.
Rate fixe vs. rate variabile
Trebuie, totodata, sa tinem seama de modalitatea de rambursare a creditului - in rate lunare fixe sau variabile. Cand hotaram sa alegem rate fixe, va trebui sa dam inapoi o suma mai mare, deoarece suma dobanzilor platite va fi mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare, dobanzile fiind calculate din capitalul rambursat.
Valuta creditului este, de asemenea, foarte importanta. Desi dobanda pentru creditele in lei este mai mare decat la cele in valute straine, trebuie avut in vedere riscul valutar. Este avantajos daca leul se intareste, iar valuta devine mai ieftina. Luand in consideratie o astfel de situatie trebuie sa verificam daca in contract este cuprinsa clauza referitoare la posibilitatea schimbarii valutei in timpul rambursarii. La unele banci exista posibilitatea de a schimba valuta creditului. Cand hotaram sa schimbam valuta, trebuie sa aflam ce costuri va trebui sa suportam. De obicei, schimbarea valutei este legata de plata unor comisioane.
Un alt criteriu important in alegerea unui credit este perioada de acordare. Cand luam un credit pe termen lung trebuie sa luam in consideratie ca nu putem prevede toate circumstantele. "Inainte de semnarea contractului trebuie sa verificam ce proceduri sunt prevazute in caz de pierdere temporara a lichiditatii financiare. Oare in contract este cuprinsa clauza despre posibilitatea de a suspenda rambursarea creditului si pe ce perioada? Exista o asigurare inclusa pe care o pot folosi?", mai spune Sterpan. Aceasta clauza este foarte importanta din cauza dobanzilor penalizatoare pe care suntem obligati sa le platim in cazul nerambursarii obligatiilor fata de banca la termenul prevazut in contract.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice