Bancile austrice, victimile crizei din Estul Europei
Data publicarii: 05-11-2008 | InternationalGuvernul austriac a initiat un program de consolidare a sistemului bancar si de ajutare a bancilor aflate in dificultate ca urmare a crizei de pe piata financiara si in mod particular a problemelor aparute in tarile cu economie emergenta din Estul Europei, de unde institutiile de imprumut austriece obtin 42% din totalul veniturilor, scrie International Herald Tribune.
Daca intr-o prima faza fostele tari comuniste pareau sa fie ferite de efectele turbulentelor financiare, de mai bine de o luna au inceput sa cada rand pe rand in vartejul mondial. Cel mai concludent exemplu este cel al Ungariei, care deja a obtinut un imprumut substantial din partea Fondului Monetar International pentru a putea face fata problemelor. In aceste conditii investitiile masive ale unor banci austrice, precum Erste sau Raiffeisen, au inceput sa para riscante si sa intre la apa.
Valoarea investitiilor in partea de est a Europei se ridica la aproape 300 miliarde euro, avand o expunere mult mai mare decat Italia, Germania sau Franta. Investitiile sunt uriase, fiind egale cu intreg Produsul Intern Brut al tarii.
Generalizarea si adancirea crizei in aceasta parte a Europei ar putea avea efecte dezastroase pentru bancile austrice, care in primele luni din 2008 rasuflau usurate datorita slabei expuneri la piata de capital americana. Acum, guvernul austriac si-a dat acordul pentru un ajutor de 100 milioane dolari dat bancilor, iar Ministerul de Finante a decis sa creasca capitalul Erste Group Bank cu 2,7 miliarde euro, chiar daca banca era bine capitalizata si finantata.
Statul a prezentat ajutorul ca o masura de stimulare a creditului intern. In realitate, cea mai mare parte a capitalului va lua drumul filialelor din Romania, unde Erste detine cea mai mare banca, sau Ungaria, unde este, de asemenea, principalul jucator pe piata bancara, mai scrie International Herald Tribune.
"Furnizarea de lichiditati pentru companiile austriece este doar un pretext. Fondurile sunt clar indreptate spre Estul Europei. Asta nu are nimic de-a face cu caritatea. Marile banci austriece isi trag grosul profiturilor de aici, iar un faliment al acestei zone este implicit si un faliment al bancilor", spune Matthias Siller, directorul unui fond de investitii activ in Europa Rasariteana.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice