Economia Bulgariei este mai expusa crizei financiare decat sistemul bancar
Data publicarii: 04-11-2008 | InternationalEconomia Bulgariei este mai vulnerabila in fata efectelor crizei financiare internationale decat sistemul bancar al fostului stat comunist, potrivit analistilor de la Sofia, citati de AFP.
"In ultimii ani, economia Bulgariei a beneficiat de un context mondial extrem de favorabil, atragand investitii straine masive. Insa acum, Bulgaria trebuie sa faca fata efectelor negative ale temperarii cresterii economice mondiale", a spus un analist al Instititutului de Economie de Piata din Sofia, Dimitar Chobanov.
Exista deja indicii ca anumite proiecte de investitii vor fi suspendate sau anulate si ca exporturile catre tarile Europei de Vest se vor diminua, din cauza recesiunii, a spus acesta.
Comisia Europeana a admis luni ca Uniunea Europeana, confruntata cu cea mai severa criza financiara a ultimelor decenii, se afla in recesiune, iar pentru anul 2009 este estimata stagnare a cresterii economice.
Executivul european preconizeza o crestere economica a Bulgariei cu 4,5% in 2009, in scadere fata de estimarea precedenta de 6,5%, in timp ce guvernul de la Sofia estimeaza o crestere de 4,7%.
Vicepresedinta Bancii Mondiale, Kristalina Gheorghieva, a semnalat vulnerabilitatea economiei Bulgariei, care exporta 65% din produse in UE. Cu toate acestea, Turcia si Grecia, doua dintre pietele principale de desfacere ale Bulgariei, nu se confrunta cu pericolul unei recesiuni.
Spre deosebire de Ungaria si Romania, proiectul de buget al Bulgariei pentru 2009 tinteste un excedent de cel putin 3% din produsul intern brut, in contextul politicii monetare stricte impuse in 2007 de Fondul Mondial de Investitii (FMI).
Cu toate acestea, cel mai mare risc il reprezinta deficitul de cont curent al Bulgariei, de 24% din PIB in 2008. In august, datoria externa a Bulgariei era de 98,8% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii