Economia Bulgariei este mai expusa crizei financiare decat sistemul bancar
Data publicarii: 04-11-2008 | InternationalEconomia Bulgariei este mai vulnerabila in fata efectelor crizei financiare internationale decat sistemul bancar al fostului stat comunist, potrivit analistilor de la Sofia, citati de AFP.
"In ultimii ani, economia Bulgariei a beneficiat de un context mondial extrem de favorabil, atragand investitii straine masive. Insa acum, Bulgaria trebuie sa faca fata efectelor negative ale temperarii cresterii economice mondiale", a spus un analist al Instititutului de Economie de Piata din Sofia, Dimitar Chobanov.
Exista deja indicii ca anumite proiecte de investitii vor fi suspendate sau anulate si ca exporturile catre tarile Europei de Vest se vor diminua, din cauza recesiunii, a spus acesta.
Comisia Europeana a admis luni ca Uniunea Europeana, confruntata cu cea mai severa criza financiara a ultimelor decenii, se afla in recesiune, iar pentru anul 2009 este estimata stagnare a cresterii economice.
Executivul european preconizeza o crestere economica a Bulgariei cu 4,5% in 2009, in scadere fata de estimarea precedenta de 6,5%, in timp ce guvernul de la Sofia estimeaza o crestere de 4,7%.
Vicepresedinta Bancii Mondiale, Kristalina Gheorghieva, a semnalat vulnerabilitatea economiei Bulgariei, care exporta 65% din produse in UE. Cu toate acestea, Turcia si Grecia, doua dintre pietele principale de desfacere ale Bulgariei, nu se confrunta cu pericolul unei recesiuni.
Spre deosebire de Ungaria si Romania, proiectul de buget al Bulgariei pentru 2009 tinteste un excedent de cel putin 3% din produsul intern brut, in contextul politicii monetare stricte impuse in 2007 de Fondul Mondial de Investitii (FMI).
Cu toate acestea, cel mai mare risc il reprezinta deficitul de cont curent al Bulgariei, de 24% din PIB in 2008. In august, datoria externa a Bulgariei era de 98,8% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani