Cum poti pierde si avansul, si creditul de casa
Data publicarii: 04-11-2008 | Finante-BanciNoile norme de creditare i-a lovit crunt pe cei care isi negociasera credite in baza normelor vechi, noteaza Cotidianul. Ei primesc mai putini bani si risca sa piarda avansurile deja platite.
Implementarea noilor norme de creditare, dar si situatia creata de actuala criza financiara internationala au adus cateva sute de romani in postura de a astepta pana la doua luni si jumatate pentru a primi un credit pentru locuinta. Mai mult chiar, unii dintre ei s-au trezit in situatia de nu mai putea accesa suma initial aprobata, ci una semnificativ mai mica, care nu le-a mai permis, in unele cazuri, achizitionarea locuintei pe care au contractat-o si au pierdut astfel avansul dat proprietarului.
"Aproximativ 20% dintre dosarele de credite garantate depuse in cursul lunii octombrie au intrat din nou in analiza, intrucat solicitantii nu se mai incadrau la aceeasi suma solicitata", spune Roxana Gavrila, director de marketing la Credit Team, cel mai mare broker de credit de pe piata locala.
In cazul altui intermediar important, Ipoteci Direct, vorbim chiar despre aproximativ 80% dintre clientii noi, potrivit Ralucai Dobre, analist financiar la brokerul polonez.
"Da, am avut destul de multe cazuri in care suma aprobata era semnificativ mai mica decat suma expusa initial clientului. Am avut si o situatie in care clientul a pierdut avansul din aceasta cauza", confirma si Marina Sterpan, product manager la Credit Zone. Concret, la fiecare dintre cei trei intermediari exista situatii in care clientul a putut accesa doar putin mai mult de jumatate din suma aprobata initial. Noile norme aprobate de banci marcheaza revenirea la un grad de indatorare de maximum 40%, in comparatie cu 70%, cat era pragul maxim acceptat inaintea aplicarii celui mai recent regulament BNR. Adunat, cei trei brokeri mentionati mai sus au avut, doar in luna octombrie, peste 5.000 de clienti.
Perioada de analiza a dosarului depaseste in unele situatii si doua luni, adica dublu decat in mod normal. "Daca inainte reuseam sa obtinem aprobarile pentru credite in cel mult o luna, acum vorbim despre cel putin doua luni", spune Raluca Dobre, analistul Ipoteci Direct.
"Din analiza activitatii noastre in intervalul septembrie-octombrie rezulta o mentinere a interesului populatiei pentru obtinerea de credite garantate cu ipoteca, insa timpul de raspuns din partea institutiilor de creditare s-a marit. Aceasta majorare este cauzata de perioada in care bancile au solicitat aprobarea noilor norme, ceea ce a condus la suspendarea analizei, in lipsa unor criterii de acordare validate. Analiza dosarelor de credit cu garantie cuprinde mai multe etape, iar schimbarea normelor de creditare obliga bancile sa tina cont de noile norme, indiferent de stadiul de analiza al dosarului sau de banca la care este depus.
In astfel de momente, exista doua variante ce tin si de banca, si de client: fie se suspenda analiza, renuntandu-se la dosar, fie se reia, conform regulamentului nou de acordare a creditelor", explica fenomenul Roxana Gavrila, director la Credit Team. Pentru clientii Credit Zone, perioada de aprobare a crescut cu aproximativ o saptamana, de la 23 la 30 de zile, potrivit Marinei Sterpan. Brokerii spun ca, in anumite situatii, pot maximiza suma obtinuta de client fie prin introducerea unor codebitori sau garantii suplimentare, fie prin extinderea perioadei de creditare.
"Depinde foarte mult de situatia fiecarui client. Daca noi suntem convinsi ca banca a facut o nedreptate cand a modificat conditiile expuse initial, ajutam clientul. Putem chiar sa intervenim cu un telefon la banca daca este nevoie. Pana la urma suntem parteneri cu institutiile de credit", adauga Sterpan.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani