Austria nationalizeaza pentru 2 euro banca Kommunalkredit
Data publicarii: 04-11-2008 | InternationalStatul austriac a platit 2 euro pentru preluarea a 99,78% din actiunile bancii Kommunalkredit Austria, specializata in finantarea comunitatilor locale, aceasta fiind prima institutie nationalizata din tara ca urmare a crizei financiare, a anuntat luni ministerul finantelor, citat de AFP.
Statul preia detinerile celor doi actionari principali ai celei de-a 8-a banci din tara, banca austriaca Volksbank (50,8% din actiuni) si grupul franco-belgian Dexia (49% din actiuni). Totusi, acestia vor fi obligati sa injecteze impreuna aproape 373 milioane euro in Kommunalkredit.
Statul a anuntat o majorare de capital in viitor, cu un cuantum de cel putin 100 milioane euro.
Reprezentantii Kommunalkredit au cerut ajutorul statului saptamana trecuta, dupa o criza de lichiditati, in conditiile in care institutia nu are depozite, din cauza activitatii sale specifice.
In cadrul unui plan de salvare a sectorului bancar, statul a intrat deja in capitalul grupului financiar Erste Bank, pentru 2,7 miliarde euro.
Parlamentul austriac a adoptat anterior un plan de 100 miliarde euro pentru stabilizarea sectorului bancar afectat de criza financiara internationala.
Kommunalkredit Austria, infiintata in 1958 si situata pe locul opt intr-un clasament al institutiilor de creditare din tara, finanteaza mai mult de 60% din comunele austriece, ca si statele regionale, garantand programe publice in materie de mediu.
Kommunalkredit are 1.100 de salariati, dintre care 800 in strainatate, in cea mai mare parte in Europa de Est. Activitatile bancii austriece se desfasoara in Bulgaria, Croatia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, dar si in Tarile Baltice, in Cipru, Grecia si Elvetia.
Kommunalkredit este prezenta si pe piata romaneasca, prin Dexia Kommunalkredit Romania, care a fost infiintata in 2005 ca entitate specializata in finantare publica si este detinuta in proportie de 100% de catre Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice