Angajatii din farma si IT, in topul asigurarilor de viata
Data publicarii: 03-11-2008 | HR/CariereNumarul companiilor care vor acorda asigurari de viata ca beneficiu va creste cu aproximativ 5-10% in 2009. In prezent, peste o treime dintre firmele din Romania includ acest element in pachetele de beneficii, potrivit lui Alin Anastasiu, reprezentant al Generali Employee Benefits in Romania, retea a Generali Group, specializata in oferirea de solutii de employee benefits la nivel global.
"In contextul crizei, nu cred ca pachetele de beneficii oferite angajatilor vor suferi modificari substantiale. Pe de alta parte, nici nu se vor adauga beneficii suplimentare structurii actuale a pachetelor", spune Alin Anastasiu.
La nivelul anului 2009, circa 40% dintre companiile din Romania vor cuprinde asigurari de viata in pachetele de beneficii pentru angajati, comparativ cu circa 80-90%, procentajul companiilor care ofera acest beneficiu in Europa de Vest.
Cele mai multe companii care acorda asigurari de viata angajatilor sunt cele din domeniul farmaceutic, urmate de companii din zona IT, telecom, precum si de cele din domeniul FMCG, retail.
In cadrul companiilor multinationale, valoarea medie a contractelor de asigurari de viata pentru angajati este de 17.000 de euro pentru fiecare organizatie, ceea ce inseamna, in medie, 70 de euro per angajat. In companiile romanesti, aceasta valoare se limiteaza la o mie de euro, in conditiile in care majoritatea firmelor cu capital romanesc ce ofera acest beneficiu sunt IMM-uri. "Pensiile facultative sunt un beneficiu acordat tot mai mult: in 2007, doar 3% dintre companii ofereau acest beneficiu, iar in 2008, 7% dintre companii au recurs la aceasta metoda de retentie, potrivit studiului PwC. Pentru asigurarile de viata, procentajul companiilor care acordau acest beneficiu a stagnat anul acesta fata de 2007", spune Anastasiu.
Suma asigurata este, la nivel de piata, de doua ori salariul anual al angajatului. Diferentierea intre diverse pozitii ierarhice se face prin complexitatea pachetului de asigurare, pentru top management fiind incluse interventii chirurgicale, asigurare pentru boli grave, pentru convalescenta. De asemenea, anumite organizatii solicita, pentru pozitii de genul CEO, CFO care beneficiaza de o parte din profitul companiei sau pentru expati, asigurari pentru sume fixe ce pot ajunge la doua milioane de euro. Companii precum Orange, Vodafone, Zentiva, TNT, Siemens, Metro, Coca-Cola ofera beneficiul asigurarilor de viata pentru angajati.
In portofoliul Generali, 65% dintre companiile care ofera asigurari de viata sunt din Bucuresti, provincia fiind reprezentata, in principal, de zona Transilvaniei, urmata de regiunea Moldovei si de zona de sud.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani