Top 10 mari castigatori de pe urma crizei mondiale
Data publicarii: 03-11-2008 | InternationalBancile de investitii de pe Wall Street, agentii imobiliari, pensionarii americani, Islanda, sunt nume arhicunoscute asociate zi de zi cu dezastrul facut de o criza ce pare departe de sfarsit. In mijlocul unui ocean financiar agitat, exista totusi o mica insula care adaposeste cativa norocosi: cei care au avut de castigat de pe urma crizei. Cotidianul britanic The Telegraph a identificat zece din cei pentru care turbulentele economice au avut efectul opus.
1. Andrew Lahde, managerul fondului de investitii Lahde Capital, a avut anul trecut un randament de 888% devenit cel mai performant fond de investitii speculative din anul 2007 si unul dintre cele mai performante din istorie. Lahde a mizat pe derivate si nu pe obligatiuni ipotecare, reusind astfel sa nu aiba soarta altor mari investitori. In urma cu o luna, acesta s-a retras intr-un mod original din afaceri, printr-o scrisoare in care arata "Acesti oameni, care nu sunt demni de educatia pe care o primesc (sau se presupune ca o primesc) au urcat treptele ierarhiei ajungand in fruntea unor companii precum AIG, Bear Stearns si Lehman Brothers".
2. Administratorul american de fonduri de investii John Paulson a castigat cel putin 3 miliarde de dolari din comisioane in 2007, mizand pe criza creditelor cu risc ridicat, potrivit publicatiei Trader Monthly, care a intocmit clasamentul anual al celor mai bine platiti administratori. Paulson avea la inceputul lui 2007 un portofoliu de active sub gestiune de 7 miliarde de dolari, care pana la finalul anului a ajuns la 28 miliarde dolari, din care aproximativ 3 miliarde dolari i-au revenit lui si echipelor sale sub forma de comisioane.
Simtind inca din 2006 ca o criza imobiliara se anunta in Statele Unite, Paulson a pariat pe prabusirea produselor financiare legate de creditele imobiliare cu risc ridicat folosind instrumente financiare complexe prin intermediul celor 12 fonduri administrate de firma sa.
3. Barack Obama este in mod indirect beneficiarul crizei. Inrautatirea situatiei din Statele Unite coincide cu perioada campaniei electorale. In ultimii opt ani SUA a fost condusa de republicani, iar situatia de acum este pusa pe seama proastei conduceri a acestora. In consecinta, candidatul democrat are toate sansele sa castige alegerile curente.
4. Un alt castigator indirect, tot din lumea politica, este prim-minustrul Marii Britanii Gordon Brown. Cu cateva luni in urma era in cadere libera in sondajele de opinie. De cand Anglia a intrat in valtoarea crizei iar guvernul a luat masuri hotarate pentru protejarea conturilor populatiei si a sistemului bancar, credibilitatea lui a revenit la cote maxime.
5. Ronald McDonald, fondatorul lantului de restaurante McDonald's, si-a vazut afacerea propulsata de criza, vanzarile crescand mai ales in Statele Unite unde, in comparatie cu alte lanturi de restaurante, preturile sunt simtitor mai mici. McDonald's a avut cu 2 milioane de clienti mai mult pe luna fata de 2007, si a angajat in 2008 inca 4000 de oameni.
6. Karl Marx este teoreticianul care revine de fiecare data in actualitate cand lucrurile in lumea capitalista nu merg cum trebuie. Multi au profitat de ocazie pentru a proclama viabilitatea doctrinei marxiste in fata celei a pietei libere sustinuta de capitalism.
7. Jamie Dimon, directorul exectiv al JPMorgan, pentru meritul de a fi supravietuit cu bine unei furtuni financiare care a maturat cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street. JPMorgan este acum cea mai mare banca de economii dun SUA dupa ce a preluat Bear Stearns si Washington Mutual. Staff-ul institutiei asteapta prime de Craciun de 700 milioane e dolari. In plus, circula zvonul ca Dimon va fi pus la conducerea Trezoreriei daca Obama va castiga alegerile.
8. Marile case de avocatura din centrele financiare ale lumii au castigat sume uriase in toata aceasta perioada. Clifford Chance, Linklaters si Allen&Overy din Londra au ajuns sa perceapa comisioane fabuloase in litigii precum falimentul Lehman Brothers sau al bancilor din Islanda.
9. Emilio Botin, directorul bancii spaniole Santander, a avut inspiratia sa nu investeasca prea mult in derivate sau alte instrumente riscante. Ca urmare, banca pe care o conduce este acum a cincea institutie de imprumut din lume.
10. Bart Becht, directorul executiv al Reckitt Benckiser, cel mai mare producator de detergent pentru uz caznic. Se pare ca, avand in vedere ca nimeni nu-si poate permite sa iasa in oras sau sa manance la restaurant, vom sta acasa sa curatam toaleta si sa umplem masina de spalat vase. Compania a avut un al treilea trimestru cu profituri record.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice