Pachetele de beneficii din companii - la dieta, in contextul actual
Data publicarii: 31-10-2008 | HR/CariereCompaniile vor opera modificari la nivelul pachetelor de beneficii oferite angajatilor, in scopul de a-si reduce costurile, in contextul situatiei financiare dificile, considera specialistii in resurse umane de pe piata.
"Decizia de a se desparti de oameni va fi ultima solutie a companiilor. Intre timp, se va reduce plafonul de convorbiri pe telefonul de serviciu sau valoarea suportata de companie a benzinei folosite pentru masinile de serviciu. Daca pana acum se faceau trei petreceri pentru angajati pe an, acest beneficiu se va reduce", spune Csaba Gergely, presedintele HR Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania.
Potrivit acestuia, organizatiile sunt, in acest moment, supraponderale, este timpul sa treaca la dieta. Specialistii in resurse umane considera ca firmele vor reduce, in special, beneficiile oferite la nivel de management, de genul bugetului pentru decorarea biroului sau cel pentru masina de serviciu.
"Un alt exemplu potential de schimbare a beneficiilor va fi la nivelul gestionarii orelor suplimentare: daca, pana acum, existau multe companii care le compensau cu bani, unele firme se vor orienta catre compensarea prin timp liber", spune Stelian Marian, managing director pentru compania de consultanta HR, Human Capital Solutions. De asemenea, companiile se vor concentra in ceea ce priveste politicile de retentie pe factorii motivationali non-financiari, in special pe integrarea salariatilor pe termen lung in cultura organizationala a companiilor, considera specialistii in resurse umane.
"Companiile vor pune accent pe politicile de retentie a managerilor valorosi, insa aceasta nu inseamna ca salariile vor continua sa creasca in ritmul de pana acum. Acest lucru este pozitiv pentru piata muncii - era si momentul ca situatia sa se normalizeze", spune Silviana Boian, director de Cercetare pentru compania de executive search Alexander Hughes International. Pe de alta parte, valoarea bonusurilor va scadea, in conditiile in care este corelata cu cifra de afaceri, profitul companiei, realizarile personale sau ale firmei care vor fi diminuate in 2009, puncteaza Sorin Roibu, managing director pentru compania de executive search Arthur Hunt.
Printre industriile unde aceste schimbari vor fi resimtite in special se afla sectoarele financiar, de constructii, Real estate si auto, precum si piata premium si luxury.
'Decizia de a se desparti de oameni va fi ultima solutie a companiilor. Intre timp, se va reduce plafonul de convorbiri pe telefonul de serviciu sau valoarea benzinei pentru masinile de serviciu. Daca pana acum se faceau trei petreceri pentru angajati pe an, acest beneficiu se va reduce Csaba Gergely presedintele HR Club
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice