Isarescu arata cartonasul rosu bancilor complice la atacul asupra leului
Data publicarii: 31-10-2008 | Finante-BanciBancile de pe teritoriul Romaniei care fac concesii speculatorilor pe piata valutara risca amenzi si ulterior retragerea autorizatiei de functionare.
Atacul asupra leului de acum doua saptamani in care trei banci locale au protejat entitatile straine in numele carora au actionat favorizandu-le cu incalcarea regulilor bancare determina un raspuns extrem de dur din partea BNR. Bancile care vor incerca sa repete isprava risca in prima faza amenzi, dupa care nu vor mai avea dreptul de a functiona pe teritoriul Romaniei. Banca centrala a republicat pe site regulamentul de functionare a pietei monetare interbancare cu modificarile acestuia. Decizia a fost luata si in contextul in care semnalele privind atacurile viitoare asupra monedelor din statele emergente si deci si asupra leului s-au intetit.
Regulamentul arata ca societatile bancare participante pe piata monetara interbancara au obligatia sa coteze, pentru celelalte societati bancare participante, niveluri de dobanzi ferme sau informative. In situatia in care cotatia ferma este acceptata, tranzactia este considerata incheiata si se executa neconditionat. Ce risca bancile care incalca cele de mai sus?
Potrivit datelor publicate joi pe site-ul BNR, sanctiunile merg dupa caz de la avertismentul scris si amenzi cuprinse intre 5 si 50 de milioane de lei la suspendarea sau chiar retragerea autorizatiei de functionare. In plus, sucursalele bancilor straine vor trebui sa transmita lunar la BNR raportari financiare mult mai detaliate privind operatiunile lor pe teritoriul Romaniei. Pentru a intelege legatura cu ceea ce s-a intamplat saptamanile trecute, cand guvernatorul BNR a facut public atacul asupra leului, amintim ca 3 banci romanesti au amanat intentionat inchiderea pozitiilor deschise de catre entitati straine. Faptul a condus la cresterea artificiala a dobanzilor pe piata interbancara, iar unele banci au trimis notificari clientilor ca vor majora dobanzile la creditele contractate de acestea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice