Cyber-bursele si crizele viitorului
Data publicarii: 31-10-2008 | BursaMai bine de 200 de ani, modul de vanzare si cumparare de actiuni nu s-a schimbat semnificativ. In general traderii faceau tranzactiile intr-un cadru fizic determinat si intr-o perioada precisa de timp sau in intervalul orelor de functionare ale bursei. Astazi lucrurile incep sa se schimbe iar, in curand, viitori brokeri ar putea cu greu sa creada ca a existat o perioada in care tranzactiile erau limitate in timp si spatiu.
In lumea financiara s-a format deja o nevoie puternica pentru internationalizarea tranzactiilor, iar industria tehnologica se grabeste sa aduca noi mijloace de comunicatie pentru ca cererea investitorilor sa fie satisfacuta. Este plauzibil ca in urmatorii ani bursele sa poata functiona si pe "pilot automat", 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Acest lucru va fi posibil ca urmare a dezvoltarii cyber-spatiului si a imbunatatirii mijloacelor de comunicare. Astfel, brokerii vor putea vinde oricand, de oriunde si in orice colt al lumii.
Potrivit raportului "Top 10 Strategic IT Initiatives in Global Capital Markets: Automation Rules" realizat de firma de consultanta Financial Insights, procesul de conectare a marilor burse mondiale va fi grabit de dezvoltarea unor noi tehnologii si de presiunea economica.
Internetul a determinat schimbari majore in asteptarile si comportamentul investitorilor. Nici un alt sector din economie nu a fost influentat intr-o masura mai mare ca cel bursier. Investitorii puteau face tranzactii si aveau acces la informatii in timp real.
Retelele de comunicatii electronice si bursele electronice au avut impactul cel mai mare asupra investitorilor in ultimul deceniu. In Romania o astfel de bursa este RASDAQ, institutie structura dupa modelul american al Nasdaq. Rasdaq si-a inceput activitatea pe 26 octombrie 1996, iar la 1 decembrie 2005 a fuzionat cu Bursa de Valori Bucuresti. Pe 12 iulie 2007, capitalizarea companiilor de pe RASDAQ a depasit 8,2 miliarde euro, ca urmare a deprecierii monedei europene si a cresterilor accentuate din anii 2006-2007.
Bursele electronice sunt sisteme automate care realizeaza in mod pasiv vanzari si cumparari pe baza unor ordine care au acelasi pret si acelasi numar de actiuni. Fata de o bursa obisnuita, cea electronica nu are specialisti care sa faca strategii de vanzare sau sa coordoneze operatiunile. Desi multi investitori cred ca vanzarile automate nu pot avea acuratetea si profitabilitatea tranzactiilor clasice, ele au prins serioase radacini in toate pietele mature, ajungand la mai mult de jumatate din valoarea burselor normale.
Cererea din ce in ce mai mare pentru tranzactii rapide si acces la informatii va continua sa impulsioneze dezvoltarea de noi tehnologii mai eficiente si mai rapide. Ele vor da posibilitatea investitorilor sa aiba acces la un numar urias de actiuni si-si vor putea diversifica exponential investitiile. Brokerii vor putea face tranzactii cu actiuni ale unei companii din alta parte a lumii la fel de usor ca o tranzactie locala.
Mergand mana in mana cu globalizarea economica, globalizarea burselor si interconectarea lor pot aduce beneficii semnificative investitorilor si pietei financiare in general. In acelasi timp insa, asa cum se vede in prezent, aceasta deschidere poate ascunde si riscuri uriase. La fel cum un virus se transmite intr-o retea de calculatoare, ducand la colapsul tuturor, la fel de usor s-ar putea trasmite in toata aceasta retea de schimb o problema locala.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice