Doar 277 proiecte din 4.450 depuse pentru finantare europeana au fost aprobate
Data publicarii: 31-10-2008 | EconomieRomania a primit aprobare pentru finantarea din fonduri structurale pentru 277 de proiecte, in valoare de aproape 2 miliarde euro, dintr-un total de 4.452 de proiecte depuse, a declarat, joi, directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Razvan Cotovelea.
"Cea mai mare finantare, de peste 800 milioane euro, va fi pentru opt proiecte majore de mediu", a declarat directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din MEF, Razvan Cotovelea.
Valoarea totala a proiectelor depuse pentru obtinerea de finantare pentru fonduri structurale si de coeziune in cei doi ani de cand Romania este membra a Uniunii Europene se cifra la 7,63 miliarde euro.
Cu toate ca, in prezent, numarul proiectelor aprobate pentru a fi finantate de la bugetul comunitar este mic, reprezentantul MEF sustine ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei, estimat anul trecut pentru 2015, ar putea urca cu 15-20% dupa implementarea proiectelor finantate cu fonduri structurale si de coeziune.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat, in prognoza pe termen lung, un PIB de 987 miliarde lei (303,7 miliarde euro).
"Obiectivul nostru este ca dupa implementarea proiectelor pentru toate domeniile, sa ajungem sa crestem estimarea facuta in prognoza din 2007 privind PIB-ul pentru 2015 cu 15-20%", a spus Cotovelea.
Romania are alocate 19,7 miliarde euro de la bugetul Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2007-2013 pentru obiectivele 1 si 3 (de convergenta, respectiv de cooperare teritoriala), precum si 13,3 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare rurala (proiecte, respectiv plati directe pentru beneficiari). Cofinantarea nationala pentru aceste proiecte se ridica la 5,5 miliarde euro.
"Intre 2009 si 2011 vom lansa cele mai multe proiecte pentru segmente de autostrazi, infrastructura feroviara, infrastructura portului Constanta si cea de transport si business pe fluviul Dunarea, vom mobiliza forta de munca si companiile nationale, atunci vor fi cele mai multe oportunitati", a adaugat reprezentantul MEF.
Romania a avut alocate in 2007 circa 1,25 miliarde euro pentru proiecte din programele de transport, mediu, regional, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si dezvoltarea capacitatii administrative, in timp ce pentru 2008 suma se cifreaza la 1,84 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des