FMI, UE si Banca Mondiala vin in ajutorul Ungariei
Data publicarii: 29-10-2008 | InternationalFondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au venit in ajutorul Ungariei, a carei economie a fost afectata de criza financiara, acordandu-i imprumuturi in valoare totala de 20 de miliarde de euro, transmite AFP.
Din aceasta suma, 12,5 miliarde de euro au fost promise de FMI, 6,5 miliarde de UE si un miliard de Banca Mondiala, a anuntat FMI. FMI a anuntat astfel valoarea imprumutului pe care Comisia Europeana anuntase luni ca este pe cale sa il finalizeze si care va fi insotit de conditii neprecizate inca.
Ajutorul european va fi primul de acest gen acordat unui stat membru EU, dupa cel decis in cazul Italiei in anii '90. Aceasta masura a fost decisa "in coordonare cu FMI, pentru a consolida sustenabilitatea balantei de plati ungare", au precizat presedintia franceza a Consiliului Ecofin si Comisia Europeana, intr-un comunicat comun publicat marti la Paris.
FMI a anuntat "acordul de confirmare pentru un imprumut pe 17 luni", procedura care autorizeaza un stat membru sa se imprumute in Contul de resurse generale al Fondului pentru a contracara un dezechilibru temporar al finantelor sale. Imprumutul "ar putea fi supus aprobarii consiliului executiv la inceputul lunii noiembrie, conform procedurilor de urgenta ale Fondului", a anuntat institutia.
Conditiile imprumutului Bancii Mondiale, exceptional pentru o tara pe care institutia o considera "in segmentul superior al tarilor cu venit mediu", nu au fost precizate.
Ungaria a fost lovita in plin de criza financiara internationala. Forintul s-a depreciat, piata sa bursiera s-a prabusit, bancile au grave probleme de lichiditati, iar investitorii internationali nu mai au incredere in economia ungara. Marti, premierul Ferenc Gyurcsany a anuntat ca PIB-ul Ungariei va scadea cu 1% in 2009.
Duminica, directorul FMI promisese un "ajutor financiar substantial", la patru zile dupa ce banca centrala ungara a crescut brusc dobanda de referinta de la 8,5% la 11,5%, pentru a pune capat deprecierii forintului.
Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn a precizat marti ca Ungaria a "dezvoltat un ansamblu complet de masuri care vor creste stabilitatea economiei pe termen scurt si va ameliora potentialul de crestere pe termen lung". "Este conceput atat pentru a reface increderea investitorilor, cat si pentru a reduce tensiunile din ultimele saptramani de pe puietele financiare ungare", a spus Strauss-Kahn.
"In mod deosebit, acest ansablu cuprinde masuri pentru a mentine o lichiditate adecvata in moneda locala si straina si niveluri ridicate de capizalizare pentru sistemul bancar. Masuri importante in domeniul bugetar vor reduce nevoile de finantare ale Guvernului si vor asigura sustenabilitatea datoriei pe termen lung", a spus el.
Ungaria incepuse deja sa aplice un plan de austeritate care a permis scaderea deficitului sau bugetar de la 9,2% din PIB la 5% in 2007.
Ungaria devine a treia tara care obtine un imprumut FMI pentru a contracara efectele crizei financiare, dupa Islanda, care a obtinut vineri un imprumut de 2,1 miliarde de dolari (1,65 miliarde de euro), si Ucraina, careia i s-a promis duminica unul de 16,5 miliarde de dolari (13 miliarde de euro).
FMI discuta si cu alte tari care ar putea avea de ajutorul sau, precum Pakistan si Belarus. FMI a negat insa, marti, ca ar negocia cu Romania.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice