Scad ofertele de joburi in soft si finante
Data publicarii: 29-10-2008 | HR/CariereSolicitarile de angajare pentru specialistii din domeniul financiar-contabil au scazut cu 1% in luna septembrie 2008 fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce numarul ofertelor de joburi in software IT s-a diminuat cu 8%, iar in arhitectura cu 15%, potrivit datelor furnizate de Bestjobs. In aceeasi perioada, a crescut semnificativ oferta de joburi pentru ingineri - 22%, specialisti in telecomunicatii - 83%, servicii clienti - 107% sau asigurari - 128%.
"Scaderea din sistemul bancar vine pe fondul turbulentelor la nivel global, in timp ce, in domeniul software, diminuarea intentiilor de angajare se explica prin faptul ca multe persoane si-au facut propria firma", a declarat Constantin Ferseta, Marketing manager al Neogen.
Media salariala lunara pentru joburile din domeniul management/consulting care figureaza pe bestjobs.ro este de 1.031 de euro. Pentru joburile din sistemul bancar, salariul mediu este de 990 de euro, angajatii din software primesc peste 940 de euro, iar cei din IT/hardware au o medie salariala de 860 de euro pe luna. Printre cel mai bine platite domenii figureaza, de asemenea, metalurgia - cu o medie de 1.950 de euro pe luna, domeniul petrol si gaze - cu 1.230 de euro, industria farma - 1.040 de euro. Inginerii primesc, in medie, de la angajatori 870 de euro, specialistii din telecomunicatii - 850 de euro, iar cei din constructii - 780 de euro.
In ceea ce priveste angajatorii, acestia spun ca, in 2009, bugetele alocate costurilor cu personalul nu vor suferi mari modificari fata de 2008.
"Cred ca, anul viitor, vom avea un buget asemanator sau, in cel mai rau caz, cu 5% pana la 10% mai mic fata de 2008, privind cheltuielile cu personalul (salarii, instruiri etc.). In functie de conditiile din piata, vom face rectificari din mers ale bugetului", afirma Valentin Bestea, director de Resurse Umane al companiei Romstal.
Potrivit lui Florin Ochiana, country manager al firmei de recrutare Grafton, bugetele pentru angajare ale mai multor companii vor fi reduse sau inghetate in 2009, iar expansiunea de personal se va face in mod mult mai calculat.
In ceea ce priveste cresterea salariilor, acesta spune ca "vom asista la mariri ceva mai consistente pentru pozitiile de entry level si muncitori calificati si necalificati. Insa, in niciun caz, nu vom mai avea avansuri de 20% sau chiar 30%. Cuvantul de ordine in toate domeniile va fi prudenta", spune Ochiana.
In opinia lui Alexandru Talmazan, managing partner al firmei de executive search Wrightson, spre deosebire de anii anteriori, actiunile angajatorilor se vor reorienta catre consolidarea profiturilor, nu catre expansiune si cota de piata, ca pana acum.
"Acest lucru va duce, probabil, catre o reducere a numarului de noi angajari, dar, de asemenea, organizatiile vor trece printr-o faza de analiza interna, care va deschide posibilitatea de recrutare pentru pozitii-cheie, incat sa se poata face o res-tructurare a activitatilor conform noilor date din piata", adauga Talmazan.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice