MEF: Romania nu intentioneaza sa ceara imprumut de la FMI
Data publicarii: 29-10-2008 | Finante-BanciRomania nu intentioneaza sa ceara un ajutor financiar din partea FMI, a precizat Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), referindu-se la o serie de articole aparute in presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.
Totodata, comunicatul MEF aminteste ca Romania nu mai este inclusa in categoria tarilor care negociaza imprumuturi cu Fondul Monetar International (FMI).
De asemenea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a precizat, marti, ca Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMI, in conditiile in care rezervele valutare acopera datoria pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei in proportie de peste 90%.
"In acest moment, Romania nu are interes sa apeleze la instrumentele de urgenta puse la dispozitie pentru finantare de FMI, insa ramanem in discutii cu ei pentru evaluari", a declarat Popa.
Reactia Ministerului de Finante vine dupa ce FMI a negat, marti, ca ar purta negocieri cu Romania pentru acordarea de finantari.
Presa internationala a inceput inca de saptamana trecuta sa relateze ca Romania ar putea fi urmatoarea tara care sa solicite ajutorul Fondului Monetar International (FMI), in conditiile in care alte state din regiune, ca Ucraina sau Ungaria, au apelat deja la aceasta masura.
Economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat pentru International Herald Tribune ca Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor.
De asemenea, articole publicate de Times Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online.
Relatarile vin in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurilor legate de finantarea tarii au crescut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des