MEF: Romania nu intentioneaza sa ceara imprumut de la FMI
Data publicarii: 29-10-2008 | Finante-BanciRomania nu intentioneaza sa ceara un ajutor financiar din partea FMI, a precizat Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), referindu-se la o serie de articole aparute in presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.
Totodata, comunicatul MEF aminteste ca Romania nu mai este inclusa in categoria tarilor care negociaza imprumuturi cu Fondul Monetar International (FMI).
De asemenea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a precizat, marti, ca Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMI, in conditiile in care rezervele valutare acopera datoria pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei in proportie de peste 90%.
"In acest moment, Romania nu are interes sa apeleze la instrumentele de urgenta puse la dispozitie pentru finantare de FMI, insa ramanem in discutii cu ei pentru evaluari", a declarat Popa.
Reactia Ministerului de Finante vine dupa ce FMI a negat, marti, ca ar purta negocieri cu Romania pentru acordarea de finantari.
Presa internationala a inceput inca de saptamana trecuta sa relateze ca Romania ar putea fi urmatoarea tara care sa solicite ajutorul Fondului Monetar International (FMI), in conditiile in care alte state din regiune, ca Ucraina sau Ungaria, au apelat deja la aceasta masura.
Economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat pentru International Herald Tribune ca Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor.
De asemenea, articole publicate de Times Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online.
Relatarile vin in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurilor legate de finantarea tarii au crescut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii