Criza financiara pune la incercare tarile din Europa Centrala si de Est
Data publicarii: 29-10-2008 | EconomieUngaria se pregateste pentru o posibila recesiune in 2009, iar seful FMI a cerut parlamentarilor de la Kiev sa aprobe un pachet de salvare de 16,5 miliarde dolari, in contextul in care fostele state comuniste din Europa se zbat sa contrabalanseze efectele crizei financiare mondiale, scrie Reuters.
Criza financiara a reprezentat un soc pentru majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, o regiune alcatuita din state foarte diferite, de la cele care se confrunta cu grave probleme economice, la cele pe deplin integrate in zona euro si in Uniunea Europeana (UE).
Candva considerata de catre economisti ca o zona protejata, din cauza expunerii mici la credite toxice, Europa Centrala si de Est a fost zguduita in ultima luna, in contextul in care investitorii straini au renuntat la active si au ales piete dezvoltate, recurgand la vanzari masive care au lovit monedele nationale, datoriile si pietele de capital.
Ungaria, care va lua bani de la Fondul Monetar International (FMI) ca sa isi consolideze finantele, a afirmat ca va rectifica bugetul pe 2009, astfel incat acesta sa includa si eventualitatea unei recesiuni. Ungaria este prima dintre economiile mari din Europa Centrala care ia o astfel de decizie. Islanda si Ucraina au cerut, de asemenea, ajutorul FMI-ului.
Premierul Ferenc Gyurcsany a spus ca guvernul se asteapta la o comprimare a economiei cu 1% in 2009.
Guvernele din regiune si-au revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica si se asteapta la o diminuare a veniturilor bugetare, o situatie negativa in care posibilitatea guvernelor de a se imprumuta pe pietele internationale a fost diminuata de criza financiara mondiala.
FMI a mai aratat ca nu este in negocieri cu Romania, tara pe care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a scos-o luni din categoria celor evaluate la nivel investitional, dar a atras atentia ca mediul extern, respectiv capacitatea Romaniei de a se imprumuta cu numerar ca sa finanteze economia, este "foarte dificil".
In Romania, unde coborarea ratingului de catre S&P a depreciat leul cu 2%, guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a amanat pana in 1 aprilie marirea salariilor profesorilor, inainte de alegerile din 30 noiembrie, in pofida amenintarilor cu greva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des