Decizia S & P este fara precedent pentru un stat membru al UE
Data publicarii: 29-10-2008 | EconomieDecizia de scaderea a ratingului Romaniei sub pragul de investment grade este fara precedent pentru un stat membru al UE, in conditiile in care S & P a coborat calificativele altor tari, ca Letonia sau Lituania, dar le-a pastrat in categoria investment grade, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Romania si Bulgaria se aflau deja la limita inferioara a nivelului de investment grade. In cazul Letoniei si Lituaniei, agentia de rating a facut pasul in jos, dar le-a pastrat la categoria investment grade. Nu am avut acest precedent pana acum", a spus Popa.
El a adaugat ca anuntul agentiei S&P nu face deloc referire la statutul de membru al Uniunii Europene (UE) a Romaniei, care este foarte important.
"Umbrela UE nu iti da protectie absoluta, dar iti da acces la fonduri structurale pentru proiecte viabile. In plus, exista diferite modalitati de coeziune", a spus Popa.
"In plus, dupa 13 octombrie, exista un angajament al sefilor de stat si guverne din UE pentru asigurarea integritatii sistemului bancar", a mentionat viceguvernatorul, care a adaugat ca, in acest sens, riscurile pentru sistemul bancar al Romaniei sunt mult mai reduse fata de sistemele bancare ale statelor din afara UE.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare.
In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani