Citibank: Planurile de angajare vor fi mai conservatoare in 2009
Data publicarii: 28-10-2008 | HR/CariereBancile de pe piata locala isi restabilesc prioritatile investitiilor in resursele umane, oprind extinderea de personal din anii trecuti si concentrandu-se pe consolidarea si eficientizarea structurilor existente.
"In contextul unei scaderi anticipate a ratei de crestere pentru sectorul bancar, planurile de angajare vor fi mai conservatoare decat in 2007 sau chiar 2008. In 2009, se vor intensifica eforturile de consolidare si eficientizare a structurilor existente si chiar de restabilire a prioritatilor investitiilor, in sensul unor noi directii de actiune", a declarat Florin Petrescu, director de resurse umane pentru Citibank Romania.
Deficitul de personal nu va mai fi o problema pentru banci, in conditiile in care prioritatea va fi reprezentata de consolidare si nu de extindere, mentioneaza directorul HR al Citibank, care estimeaza o crestere salariala pentru piata bancara de circa 8-10%. Printre primele efecte ale situatiei economice dificile se numara si scaderea fluctuatiei personalului din banci, potrivit specialistilor in resurse umane.
"Angajatii din banci nu vor mai fi atat de interesati de schimbarea locului de munca, pentru ca nu va mai fi atat de usor sa iti ga- sesti de lucru in celelalte institutii bancare", spune Carmen Raicu, director de resurse umane pentru MKB Romexterra Bank.
Compania a anuntat ca nu va recruta oameni in 2008 decat pentru a acoperi pozitiile ramase vacante in urma fluctuatiei de personal. Salariile in sistemul bancar se vor majora cu circa 15%, potrivit opiniei directorului de resurse umane al MKB Romexterra Bank, care considera ca, din 2009, piata resurselor umane se va stabiliza, devenind o piata echilibrata din punctul de vedere al raportului angajat-angajator.
"Angajatii vor fi mai putin flexibili si va creste fidelitatea acestora fata de angajator, din nevoia de a se securiza in contextul economic personal. Este momentul in care angajatii se vor orienta catre dezvoltarea profesionala si mai putin catre cautarea de oportunitati", explica Marian Manolache, consultant senior pentru compania de consultanta HR si training Skill Team.
Reticenta bancilor de a-si extinde in continuare personalul este resimtita si de companiile specializate in recrutare de personal. "Solicitarile din partea bancilor sunt in descrestere. Anul trecut si in urma cu doi ani au avut loc cresteri imense si expansiuni; bancile si-au deschis noi sucursale si au vanat in mod agresiv talente pe care sa le angajeze in filiale, dar, in acest an, observam o incetinire", spune Stephen Moroz, country manager al companiei de recrutare Hudson.
"Sunt companii care au stopat recrutarea unui numar mare de noi pozitii, chiar daca erau in schema pentru acest an", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta Total Business Solutions. Potrivit acesteia, diminuarea intentiilor de recrutare este inevitabila, mai ales pentru domeniul bancar.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani