Creste rata la creditul in franci elvetieni
Data publicarii: 28-10-2008 | Finante-BanciToti clientii bancilor care au credite ale caror costuri depind de evolutia dobanzii medii la franci elvetieni au deja de platit o rata mai mare pe octombrie si noiembrie, noteaza Cotidianul.
Toti clientii bancilor care vor beneficia de recalcularea dobanzii la creditele in franci elvetieni in lunile octombrie si noiembrie vor avea o dobanda mai mare cu cel putin 0,34%. Acest lucru se va intampla in conditiile in care, din iulie pana in octombrie, dobanda medie la moneda elvetiana calculata pe o perioada de trei luni (LIBOR CH 3M) a urcat de la 2,747 la 3,093%. In aceasta situatie se afla, de exemplu, clientii Piraeus Bank sau OTP care au credite in franci elvetieni.
In termeni procentuali, rata creste cu aproximativ 12,5%, ceea ce inseamna ca, in cazul unei rate de 200 de franci elvetieni, echivalentul unui imprumut de aproximativ 5.500 de euro contractat pe cinci ani, rata creste pana la 225 de franci elvetieni.
Creste si rata la creditele a caror dobanda este calculata in functie de LIBOR la sase luni. Valoarea dobanzii medii a urcat cu 0,260%. Procentual, rata creste cu aproximativ 9%.
In aceasta situatie se afla, de exemplu, clientii Credit Europe Bank. Trebuie precizat faptul ca bancile actualizeaza dobanda la credit la fiecare trei luni, incepand cu momentul contractarii imprumutului in cazul dobanzilor variabile care oscileaza in functie de LIBOR CH 3M si de doua ori pe an in cazul dobanzilor calculate in functie de LIBOR 6M.
In termeni reali, rata la creditele in franci elvetieni creste luna aceasta si ca urmare a deprecierii leului in raport cu francul elvetian. Astfel, daca raportam cursul actual la nivelul inregistrat in urma cu o luna constatam o depreciere de aproximativ 10% a monedei nationale, adica de la 2,30 lei/franc in 25 septembrie la 2,55 lei/franc ieri. In cazul unui credit de 8.000 de franci elvetieni contractat pe cinci ani, la care rata este de aproximativ 200 de franci, cresterea este de aproximativ 50 de lei, de la 460 de lei in septembrie la 510 lei in octombrie.
In total, cu tot cu majorarea de dobanda, rata lunara la un credit de 8.000 de franci elvetieni (5.500 de euro) contractat pe cinci ani creste de la aproximativ 460 de lei la peste 570 de lei. De mentionat este si faptul ca majoritatea bancilor din Romania (cu doar doua exceptii) au renuntat la creditele in franci elvetieni ca urmare a scumpirii surselor de finantare. In Romania, creditul in franci elvetieni se ridica la peste 10 miliarde de lei, adica 11,1% din totalul creditelor acordate populatiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice