Creste rata la creditul in franci elvetieni
Data publicarii: 28-10-2008 | Finante-BanciToti clientii bancilor care au credite ale caror costuri depind de evolutia dobanzii medii la franci elvetieni au deja de platit o rata mai mare pe octombrie si noiembrie, noteaza Cotidianul.
Toti clientii bancilor care vor beneficia de recalcularea dobanzii la creditele in franci elvetieni in lunile octombrie si noiembrie vor avea o dobanda mai mare cu cel putin 0,34%. Acest lucru se va intampla in conditiile in care, din iulie pana in octombrie, dobanda medie la moneda elvetiana calculata pe o perioada de trei luni (LIBOR CH 3M) a urcat de la 2,747 la 3,093%. In aceasta situatie se afla, de exemplu, clientii Piraeus Bank sau OTP care au credite in franci elvetieni.
In termeni procentuali, rata creste cu aproximativ 12,5%, ceea ce inseamna ca, in cazul unei rate de 200 de franci elvetieni, echivalentul unui imprumut de aproximativ 5.500 de euro contractat pe cinci ani, rata creste pana la 225 de franci elvetieni.
Creste si rata la creditele a caror dobanda este calculata in functie de LIBOR la sase luni. Valoarea dobanzii medii a urcat cu 0,260%. Procentual, rata creste cu aproximativ 9%.
In aceasta situatie se afla, de exemplu, clientii Credit Europe Bank. Trebuie precizat faptul ca bancile actualizeaza dobanda la credit la fiecare trei luni, incepand cu momentul contractarii imprumutului in cazul dobanzilor variabile care oscileaza in functie de LIBOR CH 3M si de doua ori pe an in cazul dobanzilor calculate in functie de LIBOR 6M.
In termeni reali, rata la creditele in franci elvetieni creste luna aceasta si ca urmare a deprecierii leului in raport cu francul elvetian. Astfel, daca raportam cursul actual la nivelul inregistrat in urma cu o luna constatam o depreciere de aproximativ 10% a monedei nationale, adica de la 2,30 lei/franc in 25 septembrie la 2,55 lei/franc ieri. In cazul unui credit de 8.000 de franci elvetieni contractat pe cinci ani, la care rata este de aproximativ 200 de franci, cresterea este de aproximativ 50 de lei, de la 460 de lei in septembrie la 510 lei in octombrie.
In total, cu tot cu majorarea de dobanda, rata lunara la un credit de 8.000 de franci elvetieni (5.500 de euro) contractat pe cinci ani creste de la aproximativ 460 de lei la peste 570 de lei. De mentionat este si faptul ca majoritatea bancilor din Romania (cu doar doua exceptii) au renuntat la creditele in franci elvetieni ca urmare a scumpirii surselor de finantare. In Romania, creditul in franci elvetieni se ridica la peste 10 miliarde de lei, adica 11,1% din totalul creditelor acordate populatiei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii