Tariceanu face publice documentele transmise Presedintiei privind majorarile salariale
Data publicarii: 28-10-2008 | PoliticaGuvernul a facut publice, luni seara, pe pagina de internet a Executivului, scrisorile pe care i le-a trimis premierul Tariceanu sefului statului, in 16 si in 22 octombrie, cu privire la impactul majorarii salariilor cadrelor didactice asupra economiei.
In scrisoarea trimisa in 16 octombrie, Tariceanu ii atragea atentia sefului statului ca sumele suplimentare generate de majorarea salariilor pentru profesori, pentru care initiatorii nu au prevazut sursa de finantare, sunt de 700 de milioane de lei, (reprezentand 0,14% din PIB) pentru anul 2008 si de 4.300 milioane de lei (reprezentand 0,8% din PIB), pentru anul 2009.
"Discriminarea fata de restul salariatilor bugetari, care beneficiaza in luna octombrie 2008 de cresteri salariale de maxim 5,5%, ii va determina pe acestia sa exercite presiuni si actiuni revendicative sub diferite forme pentru majorarea salariilor cu cel putin 50%", se arata in document.
"Nivelul de salarizare a cadrelor didactice din invatamantul universitar, chiar fara aceasta majorare, era superior fata de cel al altor categorii, comparabil cu cel a personalului din sistemul judiciar", se mai arata in scrisoare. Tariceanu mai atrage atentia ca majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, in cazul in care, sub influenta presiunilor sindicale va fi luata masura cresterii cu 50% a salariilor tuturor celor 1,45 milioane de salariati din sectorul bugetar (reprezentand cca 30% din efectivul salariatilor din economie), va duce la cheltuieli suplimentare, pentru anul 2009, de peste 21 miliarde lei, reprezentand echivalentul a 4 % PIB.
Potrivit documentului, pentru acoperirea acestor cheltuieli trebuie luate una dintre urmatoarele masuri: majorarea deficitului bugetar la 6% din PIB, ceea ce va conduce la intrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv deschisa de Comisia Europeana, pastrarea deficitului bugetar prin diminuarea cheltuielilor cu investitiile si renuntarea la orice investitie noua sau majorarea unor taxe si impozite.
"O antrenare a cresterilor salariale din sectorul privat, chiar pastrand proportia de 1 la 1,3 fata de sectorul public, ar duce la un castig salarial mediu brut lunar pe economia nationala de 2568 de lei, fata de scenariul de baza de 1865 lei. Aceasta inseamna, (...) o masa salariala neta suplimentara de circa zece miliarde de euro, fara a socoti si impactul suplimentar al cresterii salariului minim pe economie", scrie in document. In plus, spun reprezentantii Guvernului, punerea sectorului privat din Romania in fata unei astfel de situatii ar obliga la reducerea programelor investitionale si, pentru evitarea falimentelor, la disponibilizarea unui numar important de salariati, estimat la 300.000.
"Riscul de a ne reintoarce in perioada de stagnare, caracteristica deceniului trecut, trebuie, in aceste conditii, luat in mod serios in calcul, cu consecinte dramatice asupra nivelului de trai al romanilor, pe termen lung", conchide Tariceanu.
In scrisoarea din 22 octombrie, Tariceanu i-a trimis presedintelui o sinteza cu privire la proiectia bugetara pentru anul 2009 si a proiectelor bugetare pe urmatorii trei ani, avand la baza proiectul de buget pe anul 2009.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani