Confuzie si dezordine in marile banci
Data publicarii: 27-10-2008 | Finante-BanciRomanii care doresc sa se lamureasca in ceea ce priveste creditele pleaca de la sucursalele bancilor si mai bulversati decat au venit. Si asta se intampla din cauza ambiguitatilor sistemului, care depasesc potentialul intelectual al angajatilor acestor institutii. Chiar daca toti vor sa evite cuvintele "criza financiara", atitudinea lor scoate la lumina tocmai acest lucru.
Trei banci din Bucuresti, alese la intamplare, toate cu aceleasi probleme. Reprezentantii acestora, de la directori pana la casieri, isi schimba fizionomia cand aud de creditele in lei si de formulele de calcul ale dobanzilor.
Oferte de credite expirate la vedere
Reporterii "Gardianul" au facut o vizita cu camera ascunsa la trei dintre marile banci din Romania pentru a vedea cat de transparenti sunt in privinta detaliilor. In editia de astazi va prezentam doar una dintre cele trei discutii avute cu reprezentantii celor trei banci. Daca pana acum trei luni, te loveai cu nasul de multitudinea de fluturasi cu oferte de creditare, atunci cand intrai intr-o institutie bancara, azi acestea lipsesc cu desavarsire. Iar daca, la cerere, un angajat iti face o favoare de a gasi unul, sa nu te astepti ca informatiile sa fie valabile. S-a intamplat la prima vizita pe care am facut-o la sediul unei banci de pe Calea Mosilor din Bucuresti. Acolo am fost intampinati de ofiterul de credite, care la auzul cererii noastre (credit ipotecar), a preferat sa ne conduca la directorul sucursalei. Asteptarea a durat doua minute, timp in care am cules pliante cu informatii despre serviciile bancii. Am constatat cu uimire ca, odata intrati la acesta, pliantele ne-au fost luate pentru a fi puse deoparte. Directorul institutiei si-a scuzat gestul si a spus ca acestea nu contin informatii valabile. Apoi, a inceput discutia despre creditul ipotecar.
ROBOR-ul, bata-l vina!
EURIBOR, RIBOR, ROBOR, termeni cu care nu sunteti familiarizati. Doar daca ati facut vreodata un credit. Acestia sunt folositi in sistemul bancar si pot influenta dobanda ratei lunare. Transparenta este un cuvant care nu se afla in vocabularul celor din sistemul bancar romanesc, asa ca am decis sa intrebam directorul sucursalei, din pozitia de simpli clienti, ce se afla in spatele acestui "ROBOR" care ni se aplica la dobanzile creditelor in lei. Raspunsul nu a venit, iar omul a ocolit adevarul. Un cuvant din cinci litere s-a transformat in cel mai rau cosmar al directorului. Ne-a fortat sa acceptam varianta creditului in valuta, smulgandu-ne din fata foile cu simularea in moneda nationala.
ROBOR: Este dobanda de referinta de pe piata interbancara din Romania si are legatura cu multe dintre contractele de imprumut incheiate intre bancile comerciale si clientii lor, persoane fizice si juridice.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des