Viviane Reding: Romania este un exemplu prost in domeniul telecomunicatiilor
Data publicarii: 27-10-2008 | IT&COperatorii de telefonie vor ezita sa investeasca pe piata romaneasca, daca seful autoritatii nationale de reglementare poate fi concediat de doua ori in trei ani, dupa care autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta, spune comisarul pentru telecomunicatii Viviane Reding.
Intr-un discurs rostit sambata la Venetia la summitul operatorilor europeni de telecomunicatie, comisarul Reding a dat Romania drept exemplu negativ privind "legislatia slaba si incosistenta" in acest domeniu.
"Este chiar si mai clar ca - doar pentru a mentiona un caz deosebit de drastic - operatorii vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!" a spus comisarul.
"Acesta este exact genul de situatii problematice la care se refera profesorul Cave cand vorbeste de costurile legislatiei slabe si inconsistente", a adaugat Reding, facand un apel pentru accelerarea pachetului privind telecomunicatiile la nivel european, dupa votul din Parlamentul European pe 24 septembrie. Profesorul britanic Martin Cave, pe care l-a amintit comisarul in discurs, a calculat recent ca lipsa unei piete unice in domeniul telecomunicatiilor costa foarte mult economia Europei.
"Noul cadru legal va incuraja operatorii transnationali sa devina cu adevarat pan-europeni. Va incuraja si autoritatile nationale de reglementare, prin noul oficiu pentru autoritatile europene de reglementare a teleconumicatiilor, sa adauge o perspectiva europeana imperios necesara si sa intareasca independenta lor la nivel national", a explicat Reding, adaugand ca se intrevede un acord final si ca o piata unica de telecomunicatii ar putea intra in vigoare in 2010.
In 17 octombrie comisarul Reding a trimis ministrului roman al telecomunicatiilor o a doua scrisoare, in care cere informatii suplimentare si clarificari privind restructurarea Autoritatii Romane de Reglementare in Comunicatii.
"Am citit cu atentie informatiile trimise. Ma bucur ca impartasim aceeasi viziune (... ), dar motivele de ingrijorare pe care le-am mentionat nu vor fi trecute cu vederea pana cand Comisia nu va examina in detaliu toate datele si documentele prezentate, pentru a stabili daca independenta autoritatii romane de reglementare este afectata sau nu de recentele masuri luate pentru reorganizarea ei" a declarat Reding in scrisoare.
In acest sens, comisarul european a declarat ca are nevoie de informatii suplimentare si clarificari pentru a putea evalua masurile luate de Guvernul Romaniei precum si daca acestea respecta cadrul de reglementare al UE pentru comunicatiile electronice.
"Ma vad nevoita sa insist sa ne trimiteti o copie a deciziei primului-ministru din data de 18 august 2008 de demitere a fostului presedinte al autoritatii de reglementare si o copie a raportului complet de audit (in romana) care a determinat aceasta decizie, precum si o copie a Deciziei Curtii date in septembrie care suspenda decizia mai sus mentionata a premierului. In plus, reiau cerinta mea initiala pentru informatii legate de aceasta decizie a curtii si efectele sale. Va cer sa ne informati mai ales daca decizia Curtii a fost revizuita si care este stadiul actual al procedurilor curtii cu privire la acest caz" a adaugat Reding, care astepta raspunsul ministrului roman al comunicatiilor, Karoly Borbely, pana la 24 octombrie.
Intr-o prima scrisoare adresata Bucurestiului la 19 septembrie, Reding ameninta cu "masuri legale", adica trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Guvernul roman a restructurat prin ordonanta de urgenta Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), astfel incat fostul ei presedinte Dan Georgescu nu si-a mai putut relua functia pe care a recastigat-o in instanta.
Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, Autoritatea a fost restructurata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".
Dan Georgescu a declarat pentru NewsIn ca este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotarat desfiintarea institutiei. El a spus ca nu intelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.
In luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supravegherea pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani