O masina supersonica se pregateste de 1.600 km/h
Data publicarii: 25-10-2008 | AutoEchipa ce a doborat recordul vitezei la sol in 1997, dupa ce a depasit in premiera viteza sunetului la bordul unui automobil cu reactie, planuieste acum sa-si forteze performanta pentru a atrage mai multi tineri in domeniul stiintei si tehnologiei.
Pilotul britanic Andy Green a intrat in istorie acum 11 ani, cand a strunit autovehiculul cu propulsor Thrust SSC la viteza de 1.228 km/h.
Acum are ambitii mai mari: sa se afle in cabina unei masini turate la 1.610 km/h, cu rotile lipite de pamant, mai ales ca si alte echipe au de gand sa-i depaseasca recordul, informeaza BBC News.
Poreclit "Ogarul", noul sau automobil va fi propulsat de o racheta capabila sa produca 110 kilonewtoni, fixata de un motor cu reactie EJ 200 folosit la avioanele Typhoon Eurofighter, in stare sa genereze 90 de kilonewtoni.
Membrii echipei muncesc de un an si jumatate la acest sistem, pentru asigurarea unei sigurante maxime, si il vad gata de doborat recorduri in 2011.
Muza din spatele proiectului este lordul Paul Drayson, noul ministru al Stiintei din Marea Britanie, care s-a nimerit sa fie si pilot de curse. Pe vremea cand ocupa un post in Ministerul Apararii, acesta i-a rugat pe Andy Green si pe liderul noului proiect, Richard Noble, sa dezvolte ceva care sa atraga atentia elevilor inspre domeniul stiintei si tehnologiei.
In consecinta, proiectul pilotului care a doborat viteza sunetului va fi insotit de un program scolar menit sa-i implice pe micii invatacei in fiecare stadiu de proiectare si constructie a masinii de mare viteza. "Industriile noastre sunt flamande dupa ingineri. Sunt mari probleme in acest sens in campul educatiei si ne mai si confruntam cu schimbarile climatice", a tinut sa precizeze pentru BBC Richard Noble.
Ministerul Apararii, la insistentele lordului Drayson, va imprumuta echipei motoare folosite in programul de dezvoltare a avioanelor de lupta Typhoon. Acestea sunt scoase din uz, dar au inca destula putere in ele pentru a-i da bice "Ogarului".
Designul initial al noii masini supersonice este realizat la Universitatea din Anglia de Vest, unde, in scurt timp, va fi construita o macheta la scara reala a "Ogarului", iar componenta de cercetare aerodinamica este asigurata de Universitatea Swansea.
Pe langa acest sprijin tehnologic, proiectul va avea nevoie de fonduri private in valoare de aproape 13 milioane de euro pentru constructia autoturismului. Paralel se cauta si un loc propice doborarii recordului.
Thrust SSC a depasit viteza sunetului in desertul Black Rock din Nevada, SUA, iar in momentul de fata cateva echipe planuiesc sa-i depaseasca performanta. "Exista acum inca trei masini cu varii grade de credibilitate si in stadii diferite de dezvoltare", a anuntat Andy Green.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice