Adio credit ipotecar fara avans si fara codebitor!
Data publicarii: 23-10-2008 | Finante-BanciDupa implementarea noilor norme BNR, doar persoanele cu un profil financiar si profesional extrem de solid vor obtine usor un imprumut. Romanii care nu sunt salariati, nu au bani pentru avans si nici codebitor, pot spune adio creditelor ipotecare, avertizeaza brokerii de credite.
"Creditele ipotecare si cele de nevoi personale cu ipoteca vor avea parte de schimbari majore si in privinta profilului solicitantului. Nu mai sunt acceptate toate tipurile de venit si salariatii trebuie sa dovedeasca vechimea venitului", explica Marina Sterpan, Product Manager broker credite ipotecare, adaugand ca si costurile creditelor au crescut prin renuntarea la ofertele promotionale si la perioada de gratie.
Persoanele care vor obtine un credit mai greu decat pana acum si cu mai multa documentatie, sunt cele care au venituri din chirii, pensii, drepturi de autor, din contracte de management, de agent sau de administrare.
Codebitorul "anuleaza" reducerea gradului de indatorare
Reducerea gradului de indatorare acceptat micsoreaza suma maxima la care se incadreaza o persoana eligibila pentru un credit cu pana la 30%. Pentru a obtine un credit mai mare este nevoie de venitul suplimentar al unui codebitor - un membru al familiei sau o terta persoana, care se obliga solidar la rambursarea creditului si care semneaza contractul de credit alaturi de imprumutat. Numarul maxim de codebitori admisi la stabilirea venitului lunar este de patru.
In functie de politica interna de creditare admisa, fiecare banca a conditionat acceptarea unui coplatitor.
Spre exemplu, la BCR, imprumutatul si coplatitorii trebuie sa nu implineasca varsta de 70 ani inainte de ultima scadenta a creditului. Banca Romaneasca solicita unui codebitor venituri nete lunare de minim 350 lei si minim 6 luni vechime neintrerupta la ultimul loc de munca.
Codebitorul unui imprumut cu ipoteca trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si solicitantul creditului si sa intruneasca profilul financiar si profesional impus de catre banca.
In ceea ce priveste avansul, Credit Europe Bank impune, conform noilor norme, un avans minim necesar de 10% din pretul imobilului, in cazul achizitiei de imobile construite (case/vile/apartamente/constructii cu alte destinatii). Pentru achizitia de terenuri, avansul obligatoriu este de 25% din pret.
Alpha Bank solicita minim 25% avans numai din surse proprii indiferent de gradul de acoperire cu garantii (cu exceptia creditelor pentru achizitia de teren intravilan unde avansul minim solicitat este 50%). Alpha conditioneaza obtinerea unui credit ipotecar de caracteristicile proprietatii aduse in garantie. Valoarea acesteia trebuie sa fie de cel putin 133,33% din suma creditului, cu exceptia imprumuturilor pentru achizitie de teren intravilan unde gradul de acoperire cu garantii va fi de minim 200%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii