Analistii economici catre oficiali: Nu majorati salariile bugetarilor!
Data publicarii: 22-10-2008 | EconomieAnalistii economici care s-au intalnit luni cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au recomandat evitarea cresterii deficitului bugetar si concentrarea pe masuri de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii si a investitiilor publice.
"A gandi ca poti practica deficite bugetare mai mari in conjunctura internationala actuala este foarte aproape de irationalitate. Am turna benzina peste foc. Nu sunt impotriva cresterii salariilor, mai ales cand sunt motivate de o crestere economica solida, de castiguri bazate pe productivitate, dar noi putem sa invitam criza acasa cu irationalitate, cu masuri care echivaleaza cu a ne impusca in picior", a afirmat analistul economic, Daniel Daianu dupa consultarile de la Palatul Victoria.
"Este o certitudine ca peste tot in Uniunea Europeana se vorbeste de un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro care sa asigure ramanerea pe linia de plutire a IMM-urilor pentru ca acestea vor avea cel mai mult de suferit in urma inaspririi conditiilor de pe piata de credit", a mai declarat Daianu.
El a amintit si de eforturile guvernelor straine pentru a preveni intrarea in recesiune prin stimularea crearii de noi locuri de munca si cheltuirea unor fonduri suplimentare pentru investitii. Acesta a adaugat ca si ceilalti specialisti economisti au evidentiat necesitatea unor facilitati fiscale similare si in Romania pentru IMM-uri, cu conditia unei atentii sporite la modul in care acestea vor ajunge la beneficiari. "Facilitatile fiscale sunt o povara pentru Guvern, banii acestia nu vin din cer, ei au un loc in buget si trebuie sa fim foarte atenti cat si cui ii dam", a spus fostul ministru de Finante.
De asemenea, Daianu a aratat ca toti economistii prezenti la intalnire au atras atentia asupra pericolului majorarii salariilor bugetarilor atat de catre Guvernul actual, cat si de cel viitor.
Potrivit acestuia, unii economisti considera mecanic ca majorarea salariilor se poate face cu conditia cresterii impozitelor si taxelor, uitand ca modificarea fiscalitatii in acest moment sensibil are efecte nocive asupra economiei. In acelasi context se inscrie si dialogul dintre premier si presedinte referitor la majorarea salariilor profesorilor. Inainte de a lua decizia privind promulgarea legii care mareste pensiile pentru grupele I si II de munca si salariile profesorilor, presedintele Traian Basescu a cerut guvernului un calcul exact privind impactul economic al acestor masuri.
Anuntul a fost facut luni seara, la Antena 3, de premierul Calin Popescu- Tariceanu, potrivit caruia seful statului ar fi cerut "date suplimentare", "pentru a-si fundamenta decizia". Datele ar urma sa fie trimise la Cotroceni pana la jumatatea saptamanii, dupa ce rapoartele vor fi finalizate de Ministerele Finantelor si Muncii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice