Creste rata la creditele vechi in lei
Data publicarii: 22-10-2008 | Finante-BanciNu doar clientii viitori ai bancilor din Romania vor plati dobanzi mai mari la creditele in lei, ci si cei care au deja un imprumut contractat la care platesc rate. Majorarea costurilor va avea loc cel putin in cazul BCR, Piraeus Bank si Bancpost. Cea mai mare banca din Romania, BCR, a decis sa adauge intre 1,05 si 1,25% la dobanzile pe care le practica pentru creditele in moneda nationala destinate persoanelor fizice. "Majorarile de dobanda la creditele in lei se vor aplica atat creditelor noi cat si celor vechi, asa cum este si normal", a spus Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.
La Piraeus Bank, situatia este putin diferita. Banca a decis ieri sa inghete nivelul dobanzii medii pentru lei, in functie de care calculeaza dobanda variabila la credit, care e la nivelul din 16 octombrie, adica 15,97%. Astfel ca dobanda la lei va fi calculata potrivit formulei 15,97%+ marja bancii. In urma cu trei luni, nivelul dobanzii medii ROBOR la trei luni era de 12,28%, deci cu aproximativ 3,7% mai mica decat in prezent. Banca reactualizeaza dobanzile la fiecare trei luni, in functie de data accesarii creditului. Pe de alta parte, aceasta masura este menita sa protejeze clientii in conditiile in care nivelul BUBOR in acest moment depaseste 44%.
Si o parte a clientilor Bancpost au primit instiintari potrivit carora banca a marit dobanzile, dar si comisioanele. Oficialii institutiei de credit s-au rezumat la a spune ca prin contractul de credit acest lucru este perfect legal. Unul dintre cititorii Cotidianului ne-a informat ca, in decursul saptamanii trecute, dobanda la creditul de nevoi personale in lei pe care il avea la banca a crescut cu peste 3%, iar comisionul de administrare cu aproximativ 0,2%. BRD si Banca Transilvania au urcat si ele dobanzile la creditele de nevoi personale in lei aflate deja in sold in decursul ultimelor 30 de zile. BRD a majorat dobanzile la creditul Expresso cu 0,25% in medie. Reprezentantii Bancii Transilvania spun ca indexarile la creditele noi nu se transpun si in dobanzile imprumuturilor din sold, insa au operat si modificari in acest sens in ultima luna.
Banca Romaneasca renunta la creditul de nevoi in euro
Banca Romaneasca este prima institutie de credit autohtona care confirma previziunea guvernatorului Isarescu, potrivit careia creditul in euro va urma celui in franci elvetieni pe lista victimelor crizei internationale. "Este adevarat. Ieri (n.r. - luni) am decis sa renuntam la creditele de nevoi personale in euro. Doar in cazul celor fara garantie. Creditele ipotecare pot fi accesate in continuare si in euro", au confirmat pentru Cotidianul reprezentantii bancii. In urma cu doar cateva zile, institutia de credit a exclus din portofoliu creditul in franci elvetieni. Banca- mama, National Bank of Greece, are unele probleme de lichiditate, fiind nevoita sa solicite o linie de finantare de la banca centrala elena fata de care se afla in pozitia de debitor net.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice