Narcisistii tind sa devina lideri
Data publicarii: 20-10-2008 | HR/CarierePotrivit unui studiu recent, un mare procent al liderilor sufera de narcisism, fenomen explicat de cercetatori prin faptul ca increderea in fortele proprii este un atribut de baza al oricarui lider de succes, indiferent ca activeaza in politica, economie sau alte domenii, iar narcisistii sunt campioni la increderea in sine.
In plus, ei tind sa-si vada intr-un mod exagerat talentele si abilitatile considerandu-se infailibili si dincolo de tot ce pot face cei din jurul lor. De aici si tendinta egocentrica si lipsa de empatie fata de altii.
Cercetatorii au subliniat ca narcisismul nu este acelasi lucru cu stima de sine.
"O persoana increzatoare in fortele proprii se comporta intr-un mod armonios, are un farmec aparte si reuseste sa stabileasca relatii echilibrate cu cei din jur. Narcisistul are o viziune infantila asupra talentelor sale si vrea totul pentru el. Nu ii pasa prea mult de persoanele cu care interactioneaza", explica Amy Brunell, psiholog la Ohio State University.
Nu este surprinzator de ce narcisistii devin lideri. Ei iubesc puterea, sunt egocentrici, extrovertiti si au o doza de farmec. Insa problema este ca nu de fiecare data sunt si competenti in ceea ce fac, spune Brunell.
In cadrul unui experiment, psihologul a selectat 432 studenti carora, intr-o prima faza le-a testat o serie de trasaturi de personalitate, inclusiv aspecte corelate cu narcisismul. Apoi, studentii au fost impartiti in grupuri de cate patru cerandu-li-se sa-si imagineze ca sunt intr-o comisie care trebuie sa aleaga un nou director.
Rezultatul a aratat ca studentii care au dovedit trasaturi narcisiste mai accentuate au fost mai inclinati sa pretinda conducerea grupului. De asemenea, ei au sustinut ca au condus discutiile din cadrul grupului si, totodata, au fost vazuti ca lideri si de restul membrilor din grup.
Intr-un experiment similar, 400 de studenti impartiti in grupuri de cate patru au fost pusi sa-si imagineze ca au naufragiat pe o insula pustie. Ei trebuie sa aleaga 15 obiecte din nava care sa-i ajute sa supravietuiasca. Indivizii cu tendinta narcisista cea mai dezvoltata s-au aratat iarasi cei mai dispusi sa conduca grupul si sa ia deciziile.
Pentru a evalua ablitatile de conducator ale narcisistilor, psihologul a comparat obiectele alese de ei cu o lista intocmita de un expert in supravietuire al armatei SUA. Concluzia a fost ca abilitatile lor sunt la acelasi nivel cu ale colegilor mai putin centrati pe sine.
Intr-un al treilea experiment 150 de manageri, inscrisi la un program MBA, au fost grupati iarasi in celule de patru persoane si li s-a dat ca tema sa decida cum sa aloce o contributie financiara oferita de o companie scolii pe care o conduc. Doi psihologi au monitorizat discutiile si au constatat ca managerii cu trasaturi narcisiste pronuntate s-au dovedit mult mai predispusi sa preia conducerea grupului.
Brunell crede ca rezultatele studiilor se pot aplica in multe domenii de activitate, de la politica la economie. Ea sugereaza ca foarte multi din managerii de fonduri de investitii de pe Wall Street s-ar putea dovedi narcisisti cronici, deoarece alte studii indica o tendinta a acestora spre risc nemasurat.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii