Zece oameni care au prezis colapsul economic
Data publicarii: 20-10-2008 | InternationalParerea potrivit careia turbulente economice sunt impredictibile, cauzele lor putand fi cunoscute sau stabilite abia dupa ce piata a fost afectata, este infirmata din mai multe directii: atat o serie de economisti, cat si politicieni si chiar astrologi par a fi intuit cu cel putin cativa ani in urma ceea ce urma sa se intample, potrivit The Times.
- Unul dintre acestia este Vince Cable, lider al Liberal Democratilor britanici. El declara in 2003 ca bunastarea economiei britanice este sustinuta de marirea cheltuielilor populatiei ca urmare a obtinerii facile a creditelor. Pretul caselor a crescut din aceleasi motive si nu pe fondul unei stabilitati reale a economiei care sa se traduca intr-o putere de cumparare efectiva a populatiei. Gordon Brown a refuzat sa dea curs sesizarii lui Cable, considerand ca economia britanica este pe drumul cel bun.
- Christopher Wood, strategul firmei de brokeraj CLSA cu activitati in zona Asia-Pacific spunea in 2005 ca investiorii ar trebui sa-si vanda toate participatiile din Statele Unite, indiferent ca este vorba de actiuni sau produse derivate. Intr-un interviu din 2007 el spunea ca unele institutii din SUA se comporta mai mult ca speculatori, decat ca banci responsabile. "Economia Marii Britanii este aproape de o scadere brusca. Ramane sa vedem cat de dura si de adanca va fi", mai spunea Wood.
- Fondatorii site-ului www.stock-market-crash.net au atentionat in mai multe randuri investitorii ca sunt semne certe ale unei umflari artificaiale a pietei de capital. Ei au sustinut ca o corectie este inevitabila si au recomndat investitorilor sa nu-si incerce norocul prea mult pentru ca ar putea ramane fara nimic.
- Astrologul Henry Weingarten si-a sfatuit clientii oameni de afaceri ca incepand cu martie 2007 configuratia astrala indica o situatie financiara extrem de proasta si ca se impune o atentie majora asupra investitiilor facute. El pretinde totodata ca a mai prezis si alte crize, precum cea din Mexic, in 1995 sau cea petroliera din 1998.
- Economistul Nouriel Roubini, profesor la New York University anunta pe 7 octombrie 2006, la o intrunire a Fondului Monetar International, ca incep sa se contureze premisele unei crize de proportii. El isi baza afirmatia pe ceea ce se petrecea in piata imobiliara americana, unde preturile cresteau constant fara ca cererea sa fie descurajata. Roubini a descris cu mare acuratete ceea ce se intampla in zilele noastre, cand giganti precum Fannie Mae sau Freddie Mac s-au prabusit din cauza creditelor date mult prea usor si a derivatelor financiare extrem de riscante.
- Nikolai Kondratiev, un marxist rus care a trait la inceputul secolului XX, a aproximat ca economia capitalista are o evolutie ciclica si ca la fiecare 60 de ani se produce o scadere brusca. El a intuit criza profunda din 1929 si, cu o eroare de 20 de ani se poate spune ca a intuit-o si pe cea actuala.
- HousePriceCrash.co.uk este un site lansat in 2003 pe fondul unui boom al pietei imobiliare. Fondatorul lui a prezis ca este o crestere mult prea abrupta pentru a fi normala, iar o prabusire este inevitabila in urmatorii ani. Site-ul a publicat o serie de informatii statistice referitoare la prabusirile imobiliare din trecut.
- Lordul Oakeshott, oficial al Trezoreriei britanice, nu a prezis intreaga criza, dar a atentionat cu cateva luni in urma pericolul la care se expune Islanda, acum tara europeana cea mai afectata. El a cerut guvernului sa gaseasca rapid solutii pentru a pune economiile depozitate in bancile islandeze la adapost. Reprezentantii executivului au raspuns ca nu sunt motive reale de ingrijorare.
- Stephen Roach, executiv al Morgan Stanley, vorbea in 2004 despre un Armageddon financiar, generat in parte de contul curent si de deficitul comercial al SUA. Opinia lui a fost respinsa la acea vreme.
- Ron Paul, congressman republican, spunea in septembrie 2003 in fata House Financial Services Committee ca "in mod ironic, prin tolerarea transferului riscului ca practica generala a institutiilor financiare, guvernul creste probabilitatea unui dezastru de proportii pe piata imobiliara. "Asta se va intampla deoarece privilegiile speciale acordate pentru Fannie si Freddie vor distruge piata imobiliara. Lor li se permite sa atraga un capital pe care in alte conditii nu l-ar putea atrage", spunea Paul.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani