AFP: In cautarea miliardelor pierdute pe planeta finantelor
Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-BanciEvaporate, pierdute in ceata sau volatilizate, mii de miliarde de euro, de dolari sau de yeni au fost date disparute pe bursele mondiale, iar daca unele voci intreaba unde au disparut acesti bani, economistii raspund ca nicaieri, comenteaza, vineri, AFP.
La sfarsitul unei saptamani de fluctuatii, de pe Wall Street pana la Tokyo, trecand prin Londra, Frankfurt si Paris, principalele piete internationale de capital afiseaza in continuare scaderi vertiginoase, cuprinse intre 30% si 50%, comparativ cu nivelul de acum 12 luni.
In fata unei astfel de caderi, fie ca esti trader intr-o mare banca, fie proprietarul unui mic depozit sau cotizezi de 20 de ani la un fond de pensii prin capitalizare, este greu sa nu iti spui ca ai pierdut foarte multi bani, scrie AFP.
Cine a avut de castigat din acest lucru? Vanzatorii de aur, al carui curs este printre singurele ce rezista in contextul actual gaunos? Investitorii care profita de scaderile bursiere, ca sa isi construiasca ieftin un portofoliu? Fondurile speculative care isi incaseaza si cele mai mici castiguri?
Spre deosebire de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care spune ca "multe miliarde de euro sau de dolari erau artificiale inainte de corectia" bursiera, economistii reltivizeaza sumele avansate si sustin ca banii exista in continuare.
"Cand spunem ca mii de miliarde de dolari au fost pierdute, este un abuz de limbaj. Cee ce ar trebui sa spunem este ca a scazut cu cateva mii de miliarde de dolari cotatia actiunilor listate pe piete, ceea ce este total diferit", estimeaza britanicul John Sloman, de la Universitatea din Bristol.
Americanul Robert Shiller de la Universitatea Yale face aceeasi analiza.
"Imaginati-va ca intr-o zi cereti unei agentii sa va evalueze casa, daca ar trebui sa o vindeti. In ziua urmatoare, o alta agentie va spune un pret cu 10% mai mic. Inseamna ca ati pierdut bani? Cu siguranta nu, aveti in continuare bani in buzunar sau in contul din banca", declara Shiller, citat de AFP.
"Cu bursele este acelasi lucru. Nimeni nu pierde bani in sensul strict al termenului. Nu este niciun fel de mister, banii sunt to acolo. Piata este cea careia ii scade valoarea", a adaugat universitarul american.
De altfel, spun in continuare cei doi economisti, pietele de capital nu au o valoare absoluta. "Valoarea unui activ depinde intotdeauna de raportul dintre cerere si oferta. Asa se va fixa pretul pe care il veti obtine intr-o zi, daca va hotarati sa vindeti, si nu are legatura decat cu actiunile schimbate, nu si cu acelea care raman in portofoliu", atrage atentia John Sloman.
"Statele contabilizeaza banii disponibili facand adunarea monedelor si bancnotelor in circulatie, ca si a depozitelor pe care le au oamenii in banci. Aceasta evaluare nu reflecta deloc fluctuatiile cotidiene ale pietelor de capital", argumenteaza Robert Schiller, care admite, totusi, ca este "dificil si controversat" sa se efectueze o distinctie intre ceea ce inseamna pe piata conceptele de 'bogatie' si 'valoare'.
In Marea Britanie, potrivit datelor bancii centrale, 50 miliarde lire sterline (64 miliarde euro) circula in prezent, ca monede si bancnote, iar 1.800 miliarde sunt depuse in banci.
Aceste sume, calculate lunar, cresc constant, chiar de la inceputul anului.
Toate aceste argumente reprezinta un mod de a-i da dreptate fostului magnat american Robert Sarnoff, care a murit in 1997 si pentru care finantele nu erau nimic altceva decat "arta de a face sa treaca banul din mana in mana pana cand il faci sa dispara".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani