Recuperatorii in frac, spaima datornicilor
Data publicarii: 16-10-2008 | DiverseFirmele specializate in colectarea de datorii au tot mai multi clienti romani. Una dintre cele mai cunoscute astfel de societati din Spania, "El cobrador del frac", a gasit o metoda inedita de lucru - sa-i faca de ras pe rau-platnici.
Profesia de recuperator de datorii este printre putinele din Spania care prospera in criza economica. "El cobrador del frac" (Recuperatorul in frac) este cea mai cunoscuta companie de acest tip, avand filiale in marile orase din Spania, din Franta si din Portugalia.
Persoanele fizice si societatile comerciale care au de incasat datorii contacteaza telefonic compania de recuperari. Ei explica telefonistelor care este problema si lasa datele de contact. Potentialii clienti sunt vizitati de personalul departamentului comercial, care verifica amanuntit documentele ce fac dovada datoriei.
"El cobrador del frac" semneaza cu clientii un contract de cesiune sau de vanzare a datoriei, obtinand astfel un procentaj din suma care trebuie recuperata. Valoarea procentului difera in functie de valoarea sumelor incasate de la datornici. Actele care demonstreaza datoria sunt apoi prezentate si analizate de catre avocatii si juristii firmei si sunt acceptate numai acele cazuri in care, legal, se poate dovedi ca datoriile sunt reale, iar debitorul este solvabil.
"Nu facem fata cererilor"
Comparativ cu anul trecut, numarul de persoane care apeleaza la serviciile firmei de recuperatori "El cobrador del frac" a crescut cu 60% in Catalunya si cu 40% in comunitatea Madridului. "Nu putem face fata cererilor pe care le avem.
Anul trecut aveam 40 de angajati in Madrid, iar anul acesta avem 75 si trebuie sa mai contractam cel putin zece", a declarat Juan Carlos Granda, directorul comercial al filialei Madrid. Si numarul clientilor romani a crescut in ultimele luni, filiala din Madrid avand in prezent mai mult de o suta de clienti romani.
"Majoritatea celor cu care semnam contracte sunt patroni de firme de constructii care nu si-au primit plata lucrarilor de luni de zile. In general, patronii romani sunt disperati, pentru ca nu mai au cu ce sa isi plateasca angajatii si impozitele catre stat.
Prefera sa incaseze cel putin o parte din datorii si sa-si poata acoperi macar salariile muncitorilor. De asemenea, in Madrid, urmarim in prezent 57 de rau-platnici romani", a precizat Juan Carlos Granda.
Urmariti pas cu pas
Initial, datornicilor li se trimit faxuri si scrisori in care sunt somati sa plateasca. In cazul in care datoriile nu se achita in timpul stabilit, angajatii firmei se imbraca in frac si viziteaza datornicii. Daca acestia refuza sa plateasca in continuare, recuperatorii devin umbra acestora, ii insotesc peste tot si le lipesc afise la locul de munca si acasa, pe care scrie: Aici locuieste (lucreaza) un datornic.
"Angajatii nostri ii urmaresc acasa, la serviciu, in restaurante, la intalniri de afaceri sau cu prietenii. Le cer pe un ton amabil sa isi plateasca datoriile. Cei mai multi nu pot rezista presiunii si pana la urma achita debitele", a declarat Juan Carlos Granda, directorul comercial al filialei din Madrid.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani