GarantiBank Romania devine subsidiara si va functiona sub normele BNR
Data publicarii: 16-10-2008 | Finante-BanciSucursala din Romania a GarantiBank se va transforma in subsidiara, reglementandu-si astfel normele de functionare conform celor impuse de BNR, fata de cele ale bancii centrale olandeze, dupa care activeaza in prezent, a declarat directorul de retail al bancii, Okan Yurtsever.
"GarantiBank are in plan sa devina o banca locala si, in acest sens, isi va ajusta normele interne pentru a fi pregatita sa functioneze ca o banca locala din toate punctele de vedere", a spus Yurtsever.
Reprezentantii bancii nu au dat detalii referitor la data cand banca va deveni subsidiara, insa au spus ca procesul de transofrmare este in curs de desfasurare.
In prezent, GarantiBank functioneaza ca sucursala a GarantiBank International NV din Olanda, care este detinuta de GarantiBank Turcia.
Astfel, sucursala din Romania se supune reglementarilor bancii centrale olandeze. Cu toate acestea, GarantiBank nu exclude implementarea unora dintre normele de creditare a populatiei impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in noul regulament, inainte de a deveni subsidiara.
"Chiar daca GarantiBank este reglementata de autoritatea bancara din Olanda, va adopta in Romania o serie de reguli incluse in legislatia locala, tinand cont si de strategia de risc a bancii. In prezent, analizam noul regulament de creditare in vederea adaptarii normelor proprii la acesta", a mai spus Yurtsever.
Gradul maxim de indatorare pe care il accepta banca, in prezent, este de 70% din venitul net al clientului. "Luam in calcul numai nivelul venitului net al solicitantului, indiferent de produsul solicitat, din care sunt deduse cheltuielile de subzistenta", a mai spus directorul de retail bancar al GarantiBank.
In ceea ce priveste evolutia creditarii, Yurtsever crede ca ritmul de crestere se va tempera pentru o perioada scurta de timp, insa in principal pe fondul "schimbarilor de pe piata imobiliara si a situatiei incerte de pe pietele financiare internationale".
In prezent, Garanti Bank dispune de 42 de agentii, dintre care 14 sunt in Bucuresti. "Investitiile realizate in ultimul an s-au concentrat asupra dezvoltarii retelei de unitati. Dupa recuperarea completa a acestor investitii, reteaua noastra de agentii va contribui la cresterea resurselor de care avem nevoie pentru sustinerea activitatii", a adaugat Yourtsever.
Pe 22 august, BNR a publicat forma finala a noului regulament de creditare a populatiei, care cere bancilor sa ia in calcul veniturile inscrise in fisele fiscale ale clientilor si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Normele de creditare nu se aplica insa in cazul bancilor cu statut de sucursala, care functioneaza, in continuare, dupa regulile impuse de banca centrala din tara bancii-mama.
Cu toate acestea, reprezentantii mai multor sucursale au spus ca vor lua in considerare si noul regulament de creditare impus de BNR la stabilirea normelor interne de acordare a creditelor.
In prezent, pe piata financiara romaneasca figureaza inca 11 sucursale ale institutiilor de credit din alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor BNR. Aceste sucursale apartin Anglo-Romanian Bank Limited Anglia Londra, ING Bank NV Amsterdam, Banca Italo-Romena SpA Italia Treviso, Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia, Fortis Bank SA/NV, Caja de Ahorros Y Pensiones de Barcelona (La Caixa), Blom Bank France SA Paris, ABN Amro Bank NV (care si-a schimbat denumirea in RBS), Finicredito-Instituicao Financeira de Credito SA Portugalia, Depfa Bank plc si Banca Sygma.
In plus, Citibank este in curs de transformare din subsidiara in sucursala a Citibank Europe, cu sediul in Irlanda, actiune prin care va trece de sub supravegherea BNR sub cea a bancii centrale irlandeze.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice