UE va relansa ideea supervizarii financiare la nivel european
Data publicarii: 16-10-2008 | InternationalLiderii europeni vor sa relanseze joi, in lumina crizei financiare, ideea controversata a unei supervizari coordonate a pietelor din Europa, supervizare care ramane in prezent de competenta statelor membre, potrivit proiectului de declaratie al summitului, obtinut de AFP.
In acest document, cele 27 de state membre UE subliniaza "necesitatea unei consolidari a supervizarii sectorului financiar european, in special a grupurilor transnationale, in vederea dezvoltarii unui sistem coordonat de supervizare la nivel european". Pe termen scurt, ei cer autoritatilor nationale de supervizare "sa se reuneasca cel putin o data pe luna pentru a proceda la schimburi de informatii".
Miercuri, inainte de a pleca la Bruxelles pentru summit, presedintele Traian Basescu declarase ca Romania respinge propunerea de infiintare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar din statele UE, precizand ca tara noastra nu are nevoie de un tutore.
"Romania va respinge energic orice incercare de creare a unui sistem de autoritate unica de supraveghere a sistemului bancar. Constitutia si legislatia Romaniei fac din BNR structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore", declarase Basescu.
Criza financiara a subliniat necesitatea unei mai bune supravegheri a bancilor, deoarece sistemul actual, in care fiecare tara membra are propria autoritate nationala de control, si-a demonstrat limitele. Sistemul actual este putin adaptat la realitatea unui sector in care domina grupurile multinationale.
Cei 27 incearca de mult timp sa se puna de acord pentru a-si coordona mai bine actiunile, insa fara prea mult succes. Tarile in care sunt instalate sediile marilor grupuri financiare pledeaza pentru maximum de centralizare, in timp ce tarile in care predomina filialele se tem ca isi vor pierde orice drept fata de aceste societati.
Astfel, saptamana trecuta, Cei 27 nu au reusit sa se puna de acord pentru consolidarea coordonarii in domeniul supravegherii sectorului de asigurari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des