Ziua in care Bugetul Romaniei a fost condamnat la criza
Data publicarii: 16-10-2008 | EconomieCadourile facute de Parlament si consfintite ieri de Curtea Constitutionala, adica legea care mareste salariile profesorilor cu 50%, cea a majorarii pensiilor si legea pentru salarizarea mamelor ar insemna o cheltuiala de circa doua miliarde de euro pe an, adica 1,35% din PIB, noteaza Cotidianul.
Indemnizatiile pentru mamele cu nou-nascuti care vor fi platite de stat inseamna aproximativ 47 de milioane de euro in 2009. Teoretic, aceasta se dubleaza in 2010, pentru ca mamele nou-nascutilor primesc indemnizatia timp de 2 ani. Suma este calculata pe baza numarului de nou-nascuti din 2007, de 214.000, si a salariului mediu net care, in cazul femeilor, a fost, in 2007, de 981 de lei, potrivit Institutului National de Statistica.
Potrivit calculelor Ministerului Finantelor, cheltuiala suplimentara din buget cu salariile marite ale profesorilor ar fi de 1,15 miliarde de euro anul viitor.
Majorarea plafonului pensiilor pentru grupele I si a II-a va costa anul viitor 750 de milioane de euro, de trei ori mai mult decat era prevazut pentru bugetul pe 2009.
Inainte de aceste hotarari ale Parlamentului, Finantele estimau, pentru 2009, o cheltuiala bugetara de peste 42% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 6,5%. Produsul Intern Brut va atinge, cel mai probabil, 144 de miliarde de euro, la cursul actual. Astfel, "darile" facute numai ieri de Parlament ar insemna 1,35% din PIB.
Premierul Tariceanu apreciaza ca Romania va intra in criza, in urma deciziei Curtii Constitutionale. "Cu o astfel de masura va garantez ca nu vom face decat sa plonjam cu capul inainte intr-o criza majora care va distruge toate eforturile si performantele inregistrate de economie in ultimii noua ani. De aceea, ma simt obligat sa spun ca voi considera cu toata responsabilitatea aceste masuri decise de Parlament si nu voi lua in calcul decat ceea ce este in folosul economiei Romaniei si al cetatenilor, chiar daca o astfel de atitudine este din punct de vedere politic penalizanta, pentru ca probabil vor fi categorii profesionale, precum cei din educatie, care vor considera ca la proximele alegeri trebuie sa penalizeze Guvernul si partidul meu pentru o astfel de decizie.
Interesul Romaniei este ca astfel de decizii sa nu fie puse in practica, pentru ca nu raspund interesului general si vor crea o senzatie de bunastare pentru 1-2 luni, urmata de cresterea galopanta a inflatiei si de criza economica. Suntem in cursul unei proceduri si va trebui sa asteptam sa vedem daca legea va fi promulgata. Fiecare este capabil in acest moment sa faca tot felul de speculatii si sa ii treaca prin cap cate o idee, ca sa nu o calific altfel", a spus premierul Tariceanu.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman