Parisul propune un guvern economic mondial
Data publicarii: 16-10-2008 | InternationalFranta doreste o reforma a sistemului financiar mondial care sa se bazeze pe o mai buna supraveghere a agentilor financiari, pe un guvern economic mondial deschis tarilor emergente si pe o cooperare monetara intre marile puteri, a declarat un colaborator al presedintelui Nicolas Sarkozy citat de AFP.
Secretarul general-adjunct de la Elysee, Francois Perol, principalul consilier economic al presedintelui francez, a detaliat miercuri cele trei axe ale conceptiei franceze cu ocazia unei dezbateri pe tema reformarii capitalismului organizate de partidul majoritar de dreapta UMP.
Potrivit acestui consilier, Franta este favorabila, pe de o parte, instituirii unui "sistem de reglementare financiara care sa se fondeze pe controlul tuturor agentilor financiari", pastrand sub observatie activitatea "hedge fonds" (fondurilor de protectie impotriva riscurilor), a agentiilor de rating si a bancilor.
Un al doilea aspect ar viza instituirea unui "guvern economic mondial, care sa nu fie redus la G8 (Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Statele Unite si Rusia), din care nu fac parte doua dintre tarile cele mai populate din lume, China si India", si in care nu se regaseste nicio tara africana, nici Brazilia sau Mexic, a explicat consilierul.
In alt treilea rand, acest "nou Bretton Woods" ar avea vocatia, potrivit lui Perol, sa puna in functiune un "sistem de cooperare monetara intre marile state, pentru ca unul dintre motivele actualei crize il constituie dereglarile monetare din anii '90 si de la inceputul anilor 2000, care au determinat Statele Unite, China si Europa, fiecare pentru sine, sa elaboreze o politica diferita".
Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia UE, doreste ca aceasta criza financiara sa duca pana la sfarsitul anului la organizarea unui summit G8 extins la marile tari in plina dezvoltare, pentru a pune bazele unei reforme a capitalismului.
Acordurile "Bretton Woods" este denumirea unui sistem de management monetar care a stabilit in 1944 regulile din relatiile comerciale si financiare intre marile state industriale ale lumii. Sistemul Bretton Woods a fost primul exemplu de ordine monetara complet negociata, destinata sa guverneze relatiile monetare dintre natiuni-stat independente.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii