Subsidiara din Ungaria a Volksbank limiteaza creditarea in dolari si franci elvetieni
Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-BanciVolksbank Ungaria, subsidiara a grupului austriac Volksbank International AG (VBI), a limitat creditarea in dolari si in franci elvetieni pe piata ungara, a anuntat miercuri banca, printr-un comunicat, informeaza Reuters.
Anuntul facut de Volksbank vine dupa ce MKB Bank, o divizie a grupului Bayerische Landesbank, a anuntat luni ca a suspendat creditarea in valuta in Ungaria.
"Volksbank a impus limitari pentru noile credite in dolari si franci elvetieni, avand in vedere volatilitatea pietei", precizeaza banca.
Aproape 90% din creditele pentru locuinte facute in acest an in Ungaria au fost in valuta, iar analistii sustin ca o limitare a creditelor de acest tip ar putea incetini semnificativ activitatea bancara.
Volksbank a anuntat ca va continua sa ofere credite in valuta, in principal in euro.
Volksbank este cel de-al 14-lea creditor din Ungaria, dupa active.
Grupul austriac Volksbank are o subsidiara si pe piata romaneasca, care acorda de asemenea credite in franci elvetieni pentru populatie, insa doar cu garantii. Pe segmentul creditelor de consum, Volksbank Romania nu da, in prezent, decat credite in lei, declara pentru NewsIn, la inceputul acestei luni, presedintele bancii, Gerald Schreiner.
Luni, banca ungara MKB, actionarul majoritar al MKB Romexterra din Romania, anunta ca a suspendat acordarea de credite in valuta pentru a proteja clientii de fluctuatiile valutare.
Alte banci din Ungaria au anuntat ca monitorizeaza situatia.
Analistii au estimat ca actuala criza mondiala a creditelor ar putea determina grupurile bancare occidentale sa puna capat finantarii puternice a subsidiarelor din Europa Centrala, in timp ce deprecierea monedelor afecteaza calitatea portofoliilor creditelor in valuta deja existente.
"Raportul ridicat intre active bancare si produsul intern brut (PIB), proportia mare intre credite si depozite si ponderea mare a fondurilor straine in finantarile totale atrase de banci indica un grad ridicat de vulnerabilitate pentru tarile Baltice si pentru Ungaria", se arataintr-o nota de cercetare a Commerzbank.
Marti, Millennium si PKO BP, doi dintre cei mai mari creditori din Polonia, au anuntat ca vor inaspri normele de creditare ipotecara din cauza costurilor mai mari ale finantarii si a temerilor ca ritmul de crestere economica va fi afectat de criza financiara.
Millennium a anuntat ca va cere solicitantilor de credite ipotecare sa acopere 35% din valoare proprietatii la acordarea creditelor in franci elvetieni, masura ce ii va frana cresterea portofoliului ipotecar.
PKO, cel mai mare creditor ipotecar din Polonia, a confirmat, de asemenea, ca va solicita noilor clienti un avans de 20% din valoare proprietatii, in cazul imprumuturilor ipotecare in franci elvetieni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des