Atacurile phishing asupra bancilor s-au triplat in 2008

Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-Banci

Numarul de atacuri tip phishing din Romania a crescut de trei ori in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu intregul an 2007, plasand Romania pe locul cinci la nivel mondial in topul tarilor cu cel mai mare numar de site-uri clone ale bancilor.

In ultimul timp, conturile furate se vand bulk (in masa, n.r.), si nici macar nu sunt folosite, in unele cazuri, de cei care le fura, iar costurile pot varia intre 50 de centi si o suta de dolari, a afirmat Vlad Valceanu, seful Cercetari Antispam-uri de la BitDefender.

Pe plan international, Asociatia Examinatorilor Fraudelor (Association of Certified Fraud Examiners) a realizat un studiu din care rezulta ca o mare parte din totalul fraudelor realizate in sistemul financiar, respectiv 60%, au fost posibile prin implicarea angajatilor institutiei.

Pierderile medii inregistrate de companii in urma fraudelor reprezinta 5% din veniturile anuale ale acestora, potrivit studiului. De asemenea, 60% din fraude sunt detectate din intamplare.

Evolutie

"Atacurile tip phishing au evoluat, de la cele in care se regaseau greseli gramaticale la cele ce contin texte corecte, paginile clonate sunt encodate, adica ocolesc filtrele bazate pe continut, iar in e-mail-uri se ataseaza fisiere HTML, in loc de URL", a explicat Catalin Cosoi, Senior Researcher la BitDefender.

In 60 la suta dintre fraudele inregistrate de companii sunt implicati angajati ai acestora, potrivit studiului.

Zonele cu cea mai mare activitate de phishing sunt cele in care exista centre universitare, respectiv Bucuresti, Craiova, Constanta, Iasi, Timisoara si Valcea, a declarat Virgil Spiridon, director adjunct Directia Combaterea Criminalitatii Informatiei din IGPR.

Oficialul a precizat ca infractorii care comit astfel de acte nu trebuie confundati cu hackerii, care sunt persoane cu cunostinte avansate sau extrem de avansate in domeniul informatic, care incalca legea cu motivatia de a descoperi ceva nou.
Phishingul reprezinta o campanie in masa care, prin utilizarea a sute sau mii de e-mail-uri, ii convinge pe utilizatori sa intre pe pagini clonate ale bancilor, pentru furturi de date.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: