Atacurile phishing asupra bancilor s-au triplat in 2008
Data publicarii: 15-10-2008 | Finante-BanciNumarul de atacuri tip phishing din Romania a crescut de trei ori in primele opt luni ale acestui an, comparativ cu intregul an 2007, plasand Romania pe locul cinci la nivel mondial in topul tarilor cu cel mai mare numar de site-uri clone ale bancilor.
In ultimul timp, conturile furate se vand bulk (in masa, n.r.), si nici macar nu sunt folosite, in unele cazuri, de cei care le fura, iar costurile pot varia intre 50 de centi si o suta de dolari, a afirmat Vlad Valceanu, seful Cercetari Antispam-uri de la BitDefender.
Pe plan international, Asociatia Examinatorilor Fraudelor (Association of Certified Fraud Examiners) a realizat un studiu din care rezulta ca o mare parte din totalul fraudelor realizate in sistemul financiar, respectiv 60%, au fost posibile prin implicarea angajatilor institutiei.
Pierderile medii inregistrate de companii in urma fraudelor reprezinta 5% din veniturile anuale ale acestora, potrivit studiului. De asemenea, 60% din fraude sunt detectate din intamplare.
Evolutie
"Atacurile tip phishing au evoluat, de la cele in care se regaseau greseli gramaticale la cele ce contin texte corecte, paginile clonate sunt encodate, adica ocolesc filtrele bazate pe continut, iar in e-mail-uri se ataseaza fisiere HTML, in loc de URL", a explicat Catalin Cosoi, Senior Researcher la BitDefender.
In 60 la suta dintre fraudele inregistrate de companii sunt implicati angajati ai acestora, potrivit studiului.
Zonele cu cea mai mare activitate de phishing sunt cele in care exista centre universitare, respectiv Bucuresti, Craiova, Constanta, Iasi, Timisoara si Valcea, a declarat Virgil Spiridon, director adjunct Directia Combaterea Criminalitatii Informatiei din IGPR.
Oficialul a precizat ca infractorii care comit astfel de acte nu trebuie confundati cu hackerii, care sunt persoane cu cunostinte avansate sau extrem de avansate in domeniul informatic, care incalca legea cu motivatia de a descoperi ceva nou.
Phishingul reprezinta o campanie in masa care, prin utilizarea a sute sau mii de e-mail-uri, ii convinge pe utilizatori sa intre pe pagini clonate ale bancilor, pentru furturi de date.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des