ANPC poate amenda bancile cu pana la 50.000 de lei
Data publicarii: 14-10-2008 | Finante-BanciLegea care prevede sanctionarea bancilor si institutiilor financiare nebancare ce nu respecta drepturile consumatorilor ar putea fi aplicata de la inceputul anului 2009, iar amenzile se vor ridica la maxim 50.000 lei, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu.
"Prin actul normativ, finalizat de ANPC in urma discutiilor cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, furnizorii de servicii financiare sunt obligati sa nu majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract si sa nu introduca altele noi (daca nu au fost prevazute in contract). Legea va fi votata rapid si va putea fi aplicata din ianuarie 2009", a afirmat Dan Vlaicu.
Clientul bancar trebuie sa fie anuntat cu 30 de zile inainte de realizarea unei modificari in contract, iar daca nu este de acord cu modificarea, poate refinanta creditul prin transferul la alta banca sau il poate rambursa. Piata bancara concurentiala va determina ca bancile sa ofere produse de creditare mai bune pentru clienti. Prin aceasta prevedere, clientul poate schimba banca, ceea ce nu este in interesul institutiei creditoare initiale. Amenzile aplicate bancilor vor varia intre 5.000 lei si 50.000 lei. Daca un client solicita despagubiri, acestea se pot obtine printr-o decizie a instantei de judecata.
De la inceputul acestui an s-au inregistrat 1.300 de reclamatii pentru domeniul bancar. Majoritatea consumatorilor reclama modificarea dobanzilor, iar 60 la suta dintre reclamatii sunt justificate.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife sau alte costuri ce nu au fost mentionate in contract. In cazul in care dobanda este fixa, aceasta va fi precizata cu exactitate. In ceea ce priveste dobanda variabila, variatia ratei dobanzii trebuie sa fie raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati in contract.
Totodata, in publicitatea pe care o fac produselor oferite, bancile trebuie sa afiseze toate costurile cu aceleasi caractere de litere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice