ANPC poate amenda bancile cu pana la 50.000 de lei
Data publicarii: 14-10-2008 | Finante-BanciLegea care prevede sanctionarea bancilor si institutiilor financiare nebancare ce nu respecta drepturile consumatorilor ar putea fi aplicata de la inceputul anului 2009, iar amenzile se vor ridica la maxim 50.000 lei, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu.
"Prin actul normativ, finalizat de ANPC in urma discutiilor cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, furnizorii de servicii financiare sunt obligati sa nu majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract si sa nu introduca altele noi (daca nu au fost prevazute in contract). Legea va fi votata rapid si va putea fi aplicata din ianuarie 2009", a afirmat Dan Vlaicu.
Clientul bancar trebuie sa fie anuntat cu 30 de zile inainte de realizarea unei modificari in contract, iar daca nu este de acord cu modificarea, poate refinanta creditul prin transferul la alta banca sau il poate rambursa. Piata bancara concurentiala va determina ca bancile sa ofere produse de creditare mai bune pentru clienti. Prin aceasta prevedere, clientul poate schimba banca, ceea ce nu este in interesul institutiei creditoare initiale. Amenzile aplicate bancilor vor varia intre 5.000 lei si 50.000 lei. Daca un client solicita despagubiri, acestea se pot obtine printr-o decizie a instantei de judecata.
De la inceputul acestui an s-au inregistrat 1.300 de reclamatii pentru domeniul bancar. Majoritatea consumatorilor reclama modificarea dobanzilor, iar 60 la suta dintre reclamatii sunt justificate.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife sau alte costuri ce nu au fost mentionate in contract. In cazul in care dobanda este fixa, aceasta va fi precizata cu exactitate. In ceea ce priveste dobanda variabila, variatia ratei dobanzii trebuie sa fie raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati in contract.
Totodata, in publicitatea pe care o fac produselor oferite, bancile trebuie sa afiseze toate costurile cu aceleasi caractere de litere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii